Helyettes államtitkár: Szeretném, ha egyszer és mindenkorra lezárnánk ezt a vitát a Mazsihisszel

Orbán Viktor-idézettel bizonyította Szalay-Bobrovniczky Vince, hogy a kabinet nem tagadja az akkori kormány szerepét a magyarországi zsidó holokausztban. A miniszterelnökség helyettes államtitkára Horváth Józsefnek, a Mazsihisz alelnökének pár napja elhangzott meghökkentő állításaira reagált. Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke a Magyar Nemzetnek nyilatkozva egyértelművé tette, hogy a zsidóság a magyar nemzet része, de „ez nem egyoldalú dolog”.

Vizvári Soma
2022. 06. 03. 17:18
null
A Magyar zsidó Imaegylet és a Barankovics Izraelita Műhely által szervezett A Szentírás Közös Úton, Szeretet, egység nemzeti összetartozás c. konferencia Kecskeméten. 20220322 Kecskemét Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe Képen: Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár Fotó: Bús Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tudatában vagyunk annak, hogy nehéz történelem van a hátunk mögött. Magyarország kormánya egy korábbi időszakban hibát, sőt bűnt követett el, amikor nem védte meg saját polgárait. Minden magyar kormány kötelessége megvédeni minden állampolgárát. Ennek erkölcsi és politikai követelménynek Magyarország nem tett eleget. Akkor a zsidók védelme helyett a náci kollaborálást választottuk. Ez nem fordulhat többé elő! – idézte Szalay-Bobrovniczky Vince Orbán Viktor egy korábbi megszólalását a Heti TV Pirkadat című műsorában pénteken.

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára azért vette elő a kormányfő 2017-es mondatait, mert Horváth József, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) alelnöke a napokban Brüsszelben az antiszemitizmus elleni küzdelemmel és a zsidó közösségi élet támogatásával kapcsolatos EU-stratégia végrehajtásáról szóló uniós munkacsoport ülésén úgy fogalmazott: Mi határozottan azon az állásponton vagyunk, hogy a 600 ezer magyar zsidó meggyilkolásáért felelős az akkori kormány, míg a mai magyar kormány leginkább a német megszálláshoz köti ezt a felelősséget.

Szeretném, ha egyszer és mindenkorra lezárnánk ezt a vitát a Mazsihisszel – jelentette ki ezzel kapcsolatban Szalay-Bobrovniczky Vince – aki Horváth Józseffel együtt képviselte Magyarországot a brüsszeli ülésen – Breuer Péter műsorában.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, a kormány nemhogy többször is elismerte a magyar állam bűneit, kárpótlást is fizet máig a magyar állam holokausztban vállalt szerepe miatt.

Horváth József Brüsszelben azt is nehezményezte, hogy – állítása aszerint – míg a magyarországi zsidó szervezeteknek korábban volt véleményezési lehetősége az iskolai tananyagnak a zsidósággal és a holokauszttal kapcsolatos vonatkozásairól, jelenleg erre nincs mód.

Egyeztettem Maruzsa államtitkár úrral, de magamtól is tudom, hogy ez abszolút nem igaz

– reagált erre Szalay-Bobrovniczky Vince Breuer Péternek.

Azt viszont megjegyezte, érkeztek olyan javaslatok zsidó közösségek részéről ebben a témában, amivel a magyar kormány nem értett egyet.

Horváth József az ülésen ezek mellett azt állította egy Medián-felmérésre hivatkozva, hogy a magyar társadalom mintegy 36 százaléka bizonyos mértékben antiszemita.

A helyettes államtitkár erre azt válaszolta a Pirkadatban, hogy nem lehet ismerni a kutatás részéleteit, de ő személy szerint nem érzékeli, hogy a magyar társadalomban ilyen szintű antiszemitizmus lenne.

– De a nyugati társadalmakban igen – tette hozzá.

Szalay-Bobrovniczky Vince azt is leszögezte, Magyarországon nem érik atrocitások a zsidó közösség tagjait.

Róna Tamás rabbi, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke a Magyar Nemzetnek nyilatkozva kijelentette: az elmúlt majdnem másfél évtizedben a kormány részéről számos nyilatkozatot lehetne említeni, amely a holokauszt idején elkövetett bűnök beismeréséről szólt.

– A tényeket kell látni! Magyarország hosszú évek óta kiáll az antiszemitizmussal szemben, mind kommunikációban, mind oktatásban, mind állandó jelenléttel – húzta alá.

A rabbi megjegyezte, a magyar kormány az antiszemitizmus modern változatával, a zsidó állam létjogosultságát kétségbe vonó törekvésekkel szemben is rendre kiáll.

Róna Tamás arra is felhívta a figyelmet, a zsidóság természetesen a magyar nemzet része, de ez – úgy fogalmazott – nem egyoldalú dolog.

Nem csak a zsidóság elvárása, hogy a nemzet részeként tekintsenek rá, nekünk is a nemzet érdekeit kell védeni,  félteni és óvni. A nemzet egysége a jelenlegi válságokat, háborút átélő világban nagyon fontos

– jelentette ki.

Ez utóbbit Róna Tamás külön a figyelmébe ajánlotta a zsidóság azon tagjainak, akik – szavai szerint – egyre inkább csak kulturálisan élik meg identitásukat, és eltávolodtak a vallástól, a Szentírástól.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár beszédet mond a Magyar zsidó Imaegylet és a Barankovics Izraelita Műhely által szervezett A Szentírás közös úton, szeretet, egység nemzeti összetartozás című konferencián Kecskeméten (Fotó: Bús Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.