Karácsonyék tovább büntetnék a fővárosiakat: korlátoznák a közvilágítást és a közszolgáltatásokat

A dúsgazdag szocialista politikusnő, a tengerből kilovaglásával botrányt keltő Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a napokban jelentette be, hogy Budapest csatlakozik a Városok energiatakarékossági sprintjéhez. Hogy mindez mivel fog járni, ahhoz a Mediaworks Hírcentruma átnézte a vonatkozó terveket. Várhatóan csökkenteni fogják a sebességhatárokat, több autómentes övezetet hozhatnak létre Budapesten, korlátozzák a közszolgáltatásokat, rövidebb ideig lehet közvilágítás, és az üzletek búcsút inthetnek a kivilágításnak. Mindezek mellett oktatóvideókat is kapunk, miként zuhanyozzunk kevesebbet – írja az Origó.hu.

Mediaworks–Hírcentrum
Forrás: Origó.hu2022. 06. 12. 11:14
20211008 Budapest Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter sajtótájékoztatója Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes csütörtökön a Spirit FM Aktuál című műsorában jelentette be, hogy Budapest csatlakozik a Városok energiatakarékossági sprintje (Cities Energy Saving Sprint) nevű brüsszeli kezdeményezéshez, amelyet az Európai Bizottság, a Polgármesterek Szövetsége – Európa és a Régiók Európai Bizottsága nevű szervezetek indítottak el.

A kezdeményezés célja, hogy az önkormányzatok és a regionális kormányzatok csökkentsék az energiafogyasztásukat, méghozzá a nyári időszakban, a fűtési szezont megelőzően.

A cél a klímaváltozás elleni küzdelem és az Ukrajnával való szolidaritás, ugyanis Brüsszel a következményekkel nem törődve elhatározta, hogy Európa mind jobban függetlenedik az orosz energiahordozóktól.

A nemrég elfogadott olajembargó alapján az orosz olaj európai importja hamarosan jelentősen lecsökken: csupán néhány kelet-közép-európai uniós tagállam kapott átmeneti időt az orosz olajról való leválásra, köztük hazánk is. A többi EU-tag 2023-tól nem importál kőolajat Oroszországból.

A következmények már most látszanak: elszabaduló energiaárak, szorongató infláció. Mindeközben az oroszok nevethetnek a markukba, ugyanis a megdrágult energiahordozókat eladják Kínának és más ázsiai országoknak – írja az Origó.hu.

Az energiatakarékossági sprinthez kapcsolódó felhívást május 30-án tette közzé a Régiók Európai Bizottsága, a közleményben Tüttő Katát is idézték, aki a szervezet környezetvédelmi, éghajlatváltozási és energiaügyi bizottságának elnöke is egyben.

Felhívom helyi és regionális közösségeinket, hogy csatlakozzanak a Városok energiatakarékossági sprintjéhez, amely növelni fogja az energiatudatosságunkat 

– olvashatóak Tüttő szavai.

A program dokumentációja az alábbi pontokat sorolja fel a kívánatos intézkedések között:

 

A középületek fűtésén és hűtésén való spórolás: télen csak 18 Celsius-fokra lehet felfűteni, míg nyáron 25 fokig lehet lehűteni az épületeket;
Korlátozzák az üzletek kivilágítását és a közvilágítás idejét;
Rendszeresen autómentes napokat tartanak;
Több autómentes övezetet alakítanak ki;
Csökkentenék a sebességhatárokat;
A közszolgáltatások leállítását vagy korlátozását javasolják – például uszodák, sportközpontok, múzeumok – a magas energiaárak miatt.

A program ajánlásai részletesebben ide kattintva találhatóak meg angol nyelven.

Az Origó.hu szerint érdekesség, hogy a dokumentumban több település is visszajelzést küldött egy-egy javaslat megvalósításáról. Az északkelet-romániai Flomanzában például úgy határozott a helyi önkormányzat, hogy éjjel 11 óra és hajnali 4 óra között lekapcsolják a közvilágítást. A döntés azért született, mert a 2021. januári 14 ezer lejről decemberre 60 ezer lejre drágult a közvilágítás havonta.

A lakosok nem voltak elragadtatva, sok támadás érte a városvezetést, mert a helyiek aggódtak a bűnözés mértékének emelkedésétől.

Az energiatakarékossági sprint eredményeit 2022 szeptemberében összesítik. Addig is a kommunikáció területén hasonló bravúrokra lehet számítani, mint ami a briteknél is megjelent. 

A Megoldások az energiaszegénység kezelésére (STEP) nevű programban, amely az EU társfinanszírozásával valósult meg, egy YouTube-csatornát hoztak létre, egy helyre gyűjtve az energiatakarossági tippeket.

Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt kampányban elmondott szavai – „fürödjenek kevesebbet” – itt már spórolási tippként is megjelennek.

A rövid videókban bemutatják, miként csavarjuk le a fűtést, hogyan használjunk homokórát zuhanyzáshoz és hogyan mossunk hideg vízzel.

A videókból azt a fontos információt is megtudhatjuk, hogy ne hagyjuk nyitva a hűtő ajtaját. Már indulhat is a sprint – tette hozzá az Origó.hu.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.