Megvan a konkrét összeg: 35 milliót adna az Átriumnak V. Naszályi Márta

A balliberális polgármester, V. Naszályi Márta az I. kerületi közmeghallgatáson nem árulta el, de másnap benyújtotta javaslatát arról, hogy mennyivel támogatná az Alföldi Róbert nevével fémjelzett színházat.

2022. 06. 20. 6:30
null
Budapest, 2012. november 26. Az újra megnyílt Átrium Film-Színház bejárata a Margit körúton 2012. november 26-án. A harmincas évek végén Kozma Lajos által tervezett épület 300 főt befogadó terme ezentúl nemcsak a mozinézőket, hanem a tánc, a színház, a komoly- és a könnyűzene iránt érdeklődőket is várja. MTI Fotó: Beliczay László Fotó: Beliczay László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiderült, hogy valóban évi 35 millió forinttal támogatná V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester a szomszéd kerületben található Átrium magánszínházat. 

Az Alföldi Róbert nevével fémjelzett társulat közpénzből történő támogatása akkor került reflektorfénybe, amikor két ellenzéki önkormányzati képviselő is szembefordult a párbeszédes polgármesterrel.

Az önkormányzat május 26-i ülésén azt kifogásolták, hogy a tavalyi négymillió forintnyi kerületi donáció után idén már ennek az összegnek csaknem a kilencszeresét fordítaná a II. kerületi magánszínház támogatására V. Naszályi Márta. A lapunknak nyilatkozó fideszes önkormányzati képviselő, Gulyás Gergely Kristóf elmondta: számukra az is visszás, hogy ezért az összegért cserébe a kerületi középiskolásoknak érzékenyítő foglalkozásokat tartanának Alföldiék.

A Magyar Nemzet írta meg először, hogy a konkrét összeg akár 35 millió forint is lehet, a kerületi Fidesz a tavaly elfogadott költségvetés alapján tippelt ekkora pénztömegre. 

A támogatás összegéről e-mailben kérdeztük V. Naszályi Márta polgármestert, aki azonban nem reagált megkeresésünkre. Egy héttel később az Átrium magánszínház rea­gált hevesen saját oldalán, ahol leírták, hogy azért kérnek pénzt önkormányzatoktól, mert ebben az évben még nem érkezett meg az állami támogatásuk. Az I. kerület vezetése csak a múlt hét csütörtöki közmeghallgatáson kommentálta a hírt. V. Naszályi Márta több olyan „előre interneten beérkezett” lakossági megkeresést is megválaszolt, ami a polgármester szándékát dicsérte, de a konkrét összeg nem hangzott el a kerületvezetőtől.

Erre péntekig kellett várni, amikor V. Naszályi feltöltötte a budavári önkormányzat oldalára az előterjesztését, amelyben megjelölte az előre sejtett 35 milliós keretet. 

A polgármester jelezte, hogy az összeg egy részét nyolc színházi dolgozó bérére fordítja majd az Átrium, míg a másik részéből fellépti díjakat fizet ki egyes előadásokban szereplő művészeknek. Kérdéses azonban, hogy el tudja-e fogadtatni előterjesztését a képviselő-testülettel V. Naszályi Márta. A legutóbbi dokumentumot, amikor a későbbi támogatást előkészítő javaslatáról szavaztak, mindössze egyetlen voksnyi többséggel fogadta el az ellenzéki többségű testület, úgy, hogy az egyik fideszes képviselő betegség miatt nem vett részt az ülésen.
A 35 milliós támogatásról várha­tóan a csütörtöki ülésén dönt az I. kerületi önkormányzat.

Borítókép: Átrium (Fotó: Beliczay László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.