Negyven év letöltése után szabadulhat a soroksári futónő gyilkosa

A Fővárosi Ítélőtábla mai jogerős ítélete adott némi esélyt a 44 éves Rakovec Szilveszternek arra, hogy egykor kiszabaduljon a fegyházból. A soroksári futónő megtámadása, megerőszakolása, majd meggyilkolása miatt életfogytiglani fegyházat szabtak ki rá, ám negyven év letöltése után szabadulhat.

2022. 06. 22. 10:57
null
20200312 Budapest fotó: Végh István VI Bors Soroksári futónő gyilkosság tárgyalása. képen: R. Szilveszter vádlott Fotó: Végh István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végül elkerülte a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést, ám így is csak 40 év letöltése után szabadulhat Rakovec Szilveszter a soroksári futónő megtámadása, megerőszakolása, meggyilkolása, kifosztása miatt. A Fővárosi Ítélőtábla ezekben a percekben hirdette ki jogerős ítéletét.

Első fokon szintén életfogytiglani fegyházra ítélték Rakovec Szilvesztert a futónő meggyilkolása miatt azzal, hogy legkorábban 35 év letöltése után szabadulhat feltételesen. A fellebbviteli ügyész azonban múlt pénteki perbeszédében a táblabíróságon tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását indítványozta aljas célból elkövetett emberölés, szexuális erőszak és kifosztás miatt.

A fellebbviteli ügyész aljas célból elkövetett emberölés, szexuális erőszak és kifosztás miatt kérte a legsúlyosabb büntetés kiszabását.

A Fővárosi Főügyészség 2019 nyarán emelt vádat az elkövetéskor 35 éves, ukrajnai születésű Rakovec Szilveszter ellen.

Az ítéleti tényállás szerint 

az esti futóedzését végző 36 éves áldozatra a Soroksár környékén hajléktalanként élő Rakovec Szilveszter támadt rá 2013. szeptember 25-én este. Hátulról ütötte le áldozatát, egy bokros területre hurcolta, letépte az asszony alsó ruházatát, majd megerőszakolta. Azért pedig, hogy a nő később se forduljon a rendőrséghez, egy öt milliméter vastagságú kötéllel megfojtotta a hanyatt fekvő nőt. Végül hátrakötözte a futónő kezeit, magához vette a mobiltelefonját, fülhallgatóját, és elmenekült.

Az immár jogerősen gyilkos ma az utolsó szó jogán is tagadta, hogy bántotta volna a futónőt, az elsőfokú tárgyaláson mondottakat ismételte meg. Eszerint rátalált a földön fekvő, eszméletlen nőre, akit megfordított, ám nem bántotta. Azt elismerte, hogy elvette a nő telefonját, azaz kifosztotta magatehetetlen áldozatát.

Rakovec Szilvesztert csak a gyilkosság után öt évvel fogták el a börtönben, ugyanis a futónő halála után egy hónappal rendőrkézre került, miután Siófokon sorozatosan nyaralókat tört fel és fosztott ki.

A betörésekért rá kiszabott büntetését 2020-ig töltötte, azóta letartóztatásban van. Az évekig tartó nyomozás végül az úgynevezett döglött ügyek osztályára került, amit akkor Petőfi Attila vezetett. A nyomozók szűkíteni kezdték az elkövetők körét, így kerültek célkeresztbe azok a Soroksárhoz köthető, erőszakos bűncselekményt is elkövetők, aki éppen börtönben ülnek. Az áldozat testéről olyan anyagmaradványokat, testnedveket rögzítettek a helyszínelők, amiből kinyerhető volt a vélhető tettes DNS-e. Ezt hasonlították össze a börtönben ülő, Soroksárhoz köthető bűnözők DNS-ével. 

Az Igazságügyi Szakértői Intézet Rakovec Szilveszter DNS-ével azonosította az áldozaton talált idegen anyagokból kinyert DNS-sel.

Rakovec börtönbeli letétjében megtalálták a futónő mobiltelefonját is, ami szintén döntőnek bizonyult.

A gyilkos 2020-tól letartóztatásban volt, így még 38 évet kell letöltenie a 2060-as feltételes szabadlábra helyezés esélyéig; akkor 82 éves lesz, ha megéri.

Borítókép: Rakovec Szilveszter gyilkos (fotó: Végh István/Bors)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.