Súlyos belső bajokra utal a keszthelyi választási malőr

Nem állít polgármesterjelöltet a baloldal a keszthelyi időközi választáson. Az összeállt ellenzék helyi emberei próbálják magyarázni a bizonyítványukat a baloldali médiában, de a Magyar Nemzetnek nyilatkozó elemző szerint komoly országos bajokról árulkodik a Gyurcsány-koalíció keszthelyi kudarca.

Vizvári Soma
2022. 06. 15. 6:50
null
20220403 budapest mujegpalya ellenzeki kormany varo havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jelenleg országosan sem tud olyat kínálni a baloldali összefogás, ami mögé helyi politikusok szívesen beállnának, az országgyűlési választás óta ráadásul egyre csak gyengülnek minden közvélemény-kutatás szerint – nyilatkozta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus azzal kapcsolatban, hogy Keszthelyen nem indít polgármesterjelöltet a baloldal a június végi időközi helyhatósági választáson.

A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója kiemelte, a kormány a jelenlegi helyzetben tud olyan intézkedéseket felmutatni, amelyekre a gyurcsányi összefogás nehezen tud hiteles alternatívával válaszolni.

– A kormány által megvédett rezsicsökkentés és benzinárstop mellett nem túl csábító a választóknak, amikor Karácsony Gergely alpolgármestere, Tüttő Kata amellett áll ki, hogy a középületek fűtésén kellene spórolni és szigorúbb sebességkorlátozásokkal kellene csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást – magyarázta.

– A keszthelyi időközi választáson csak a polgármester személyéről és a képviselő-testület egyetlen helyéről döntenek. Mivel a testületben még akkor is többségben maradna a Fidesz, ha mindkét választást kormányellenes jelölt nyerné, a baloldali polgármesternek nagyon nehéz dolga lenne. Ilyen feladatot csak egy ambiciózus személy vállalna magára, aki a konfliktusos politizálással akar magának hírnevet szerezni. Az ilyen ambiciózus karaktereket viszont valószínűleg taszítja az április harmadikán komoly vereséget elszenvedő gyurcsányi baloldal – jegyezte meg Kiszelly Zoltán.

A baloldal egyik helyi vezetője nem meglepő módon nem ezeket a problémákat jelölte meg a fő okoknak. Inkább próbálta más indokokkal palástolni az összefogás nehézségeit.

Perverz hatalmi rendszer alakult ki, amivel egy időközi választáson értelmetlen szembeszállni, főleg egy ilyen tragikus választási vereség után

– magyarázkodott Molnár Tibor, a Mindenki Magyarországa Mozgalom Zala megyei koordinátora a 24.hu-nak nyilatkozva.
Ahogy arról a Magyar Nemzet is hírt adott nemrég, húsz év után új ország­gyűlési képviselője van a keszthelyi központú választókerületnek, a mandátumot Nagy Bálint, a város eddigi polgármestere szerezte meg, így a településen időközi polgármester-választást tartanak. A polgármesteri székért a Fidesz–KDNP színeiben Manninger Jenő száll ringbe. Lapunk korábbi cikkéből kiderült, a politikus, aki 2002-től mostanáig parlamenti képviselő volt, ugyan az országos politikától visszavonult, ám a június 26-án esedékes helyhatósági választáson megpályázza a polgármesteri posztot.

Nagy Bálint egyébként magabiztosan verte meg az országgyűlési választáson a momentumos Elekes Istvánt a keszthelyi székhelyű körzetben.

A fideszes politikus majdnem hatvanat, míg az összefogott baloldal jelöltje csupán harminc százalékot kapott. Hiába lehetett már hónapokkal ezelőtt sejteni, hogy Keszthelyen időközi polgármester-választást kell majd tartani, a baloldali pártok az utolsó pillanatig vártak az egyeztetéssel, végül pedig visszavonulót kellett fújniuk.

Korábban azt is megírtuk, a baloldal nem először menekül a megméretés elől, ha nem látja a győzelem esélyét. A legutóbbi önkormányzati voksoláson több helyen – így például Hajdúnánáson, Monoron, Mórahalmon vagy éppen Sarkadon – a Fidesz–KDNP jelöltjének nem volt kihívója, míg pél­dául Fehérgyarmaton, Harkányban, Hevesen, Jászapátiban, Kapuváron, Körmenden vagy Siklóson csak függetlenek szálltak szembe a jobboldali indulóval. Keszthelyen időközi önkormányzati választás is lesz az elhunyt Ifi Ferenc körzeté­ben. Ott a baloldal Kovács Viktóriát, a DK országos felügyelőbizottsági tagját indítja a kormánypárti jelölttel, Bánhegyi Renátával szemben.

Borítókép: A választók számára is megmagyarázhatatlanná vált az összefogás gyatra bizonyítványa (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.