Csák János: Magyarországnak cselekvőképesnek kell lennie

Magyarországnak cselekvőképesnek kell lennie – mondta a kultúráért és innovációért felelős miniszter a Vállalkozásfejlesztési Tanács hétfői budapesti ülésén, ahol átadta az Európai Vállalkozásfejlesztési Díj nemzeti fordulója győzteseinek járó elismerő okleveleket.

Forrás: MTI2022. 07. 11. 17:38
CSÁK János
Budapest, 2022. július 11. Csák János kultúráért és innovációért felelõs miniszter beszédet mond a Vállalkozásfejlesztési Tanács ülésén, az Európai Vállalkozásfejlesztési Díj nemzeti fordulója gyõzteseinek járó elismerõ oklevelek átadásán a minisztériumban 2022. július 11-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány el akarja érni, hogy Magyarország, „mi magyarok, a vállalataink, a fiatal vállalkozóink” cselekvőképesek legyenek, hogy akár jól, akár rosszul fordul a szél, előre tudjanak lépni

– közölte Csák János.

Az ember akkor tud elérni bármilyen teljesítményt, ha van identitása és valamilyen módon rendelkezik a sorsa felett – tette hozzá.

Hiába vagyok képes az önrendelkezésre, ha nem vagyok cselekvőképes, ha nem fejlesztem azokat a képességeimet, amelyekkel tipizálni tudom azt a tudást, identitást, történelmi tudatot és szakmai tudást, tapasztalatot, ami bennem van.

Mindez nemcsak a személyekre, hanem a vállalatokra, a minisztériumokra és a nemzetre is érvényes – tette hozzá a miniszter.

A rendezvényen elhangzott, hogy az Európai Bizottság 2006 óta teszi közzé az Európai Vállalkozásfejlesztési Díj felhívását. A díjjal a legkreatívabb és legsikeresebb vállalkozásfejlesztési programokat ismeri el a testület.

A nemzeti fordulóra beérkezett legjobb pályázatokat két kategóriában terjesztették fel a nemzetközi fordulóra. A vállalkozói kedv ösztönzése kategóriában a Youth Business Group Egyesület, a vállalkozói ismeretek művelése kategóriában pedig a Junior Achievement Alapítvány részesült elismerésben.

CSÁK János; GYÖRGY László
Szelőczei Dávid, a Youth Business Group Egyesület ügyvezetője, miután átvette az Európai Vállalkozásfejlesztési Díj nemzeti fordulója győzteseinek járó elismerő oklevelet Csák János kultúráért és innovációért felelős minisztertől és György László innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkártól a Vállalkozásfejlesztési Tanács ülésén a minisztériumban (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A díjátadón közölték, a Youth Business Group Egyesület programjának fő célja a hallgatói kiválóságot elősegítő és tudatos karrierépítést támogató, gyakorlatorientált diákszervezeti tevékenység ösztönzése a felsőoktatási intézményekben. A képzésben részt vevők szakmai előadásokon ismerhetik meg a piaci szereplők gondolkodásmódját és a legújabb iparági trendeket. A 2014-ben a Budapesti Corvinus Egyetemről tíz emberrel induló kezdeményezés jelenleg négy ország 12 egyetemén 21 diákszervezetet működtet, aktív tagjainak száma 1200.

CSÁK János; GYÖRGY László
Gergely Orsolya, a szegedi Junior Achievement Magyarország Alapítvány ügyvezetője, miután átvette az Európai Vállalkozásfejlesztési Díj nemzeti fordulója győzteseinek járó elismerő oklevelet (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A Junior Achievement Alapítvány a vallalkozzokosan.eu elnevezésű programjával a digitális készségek növelését segíti, tananyagokat fejleszt a 12–25 éves korosztálynak. A portálon elérhető főbb témák kapcsolódnak az alapvető vállalkozói ismeretekhez. A tavaly februárban létrehozott portálnak 1838 regisztrált felhasználója van, az elvégzett kurzusok száma meghaladja a 17 ezret.

A helyszínen kiadott háttéranyag szerint az Európai Vállalkozásfejlesztési Díjra vállalkozások, civil szervezetek, önkormányzatok vagy állami szervek jelentkezhetnek legalább 15 hónapja sikeresen működő programokkal.

Az európai zsűri fődíját az a pályázat nyeri el, amely az adott évben Európa legkreatívabb és leginspirálóbb vállalkozásfejlesztési programjának bizonyul. 

Magyarország eddigi legjelentősebb sikerét 2014-ben érte el, amikor a Gazdagmami Kft. nyerte el az európai zsűri fődíját.

Borítókép: Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.