Három településen tartanak időközi önkormányzati választást

Három településen lesz ma időközi önkormányzati választás: Cserháthaláp és Mőcsény választói az új polgármester személyéről döntenek, a főváros XXII. kerületében az egyik egyéni választókerületben pedig új képviselőt választanak. Tatán három kérdésben tartanak helyi népszavazást, amelynek kezdeményezői azt szeretnék megakadályozni, hogy az Avalon-csoport szállodát építhessen az Öreg-tó partján – írja az MTI.

Magyar Nemzet
2022. 07. 31. 8:58
null
20220403 Budapest Választás 2022 országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás szavazás szavazókör Fotó: Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három településen lesz ma időközi önkormányzati választás: Cserháthaláp és Mőcsény választói az új polgármester személyéről döntenek, a főváros XXII. kerületében az egyik egyéni választókerületben pedig új képviselőt választanak – írja az MTI.

A Nógrád megyei Cserháthalápon a korábbi polgármester, lemondása miatt kell időközi választást tartani. Dócs Dávid ugyanis az április 3-ai országgyűlési választáson pártja, a Mi Hazánk Mozgalom listáján szerzett mandátumot a parlamentbe. 

A tisztségért a mostani választáson két jelölt indul: egy függetlenként, egy pedig a Mi Hazánk Mozgalom színeiben.

 A névjegyzékben 302-en szerepelnek. A Tolna megyei Mőcsényben idén áprilisban meghalt a polgármester, a mostani időközi választáson a település 278 választópolgára két független jelölt közül választhatja meg az új településvezetőt. A főváros XXII. kerületében, a 6. egyéni választókerületben lemondott a képviselő, Tóth Endre. A Momentum politikusa április 3-án parlamenti mandátumot szerzett, ezzel egyidőben viszont nem birtokolhat önkormányzati pozíciót.

Az időközi választáson két jelölt indul: egy a Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP–Jobbik jelötjeként, egy pedig a Fidesz–KDNP jelöltjeként. 

A választói névjegyzékben 3469-en szerepelnek. 

 

Természetvédelmi népszavazás

A Komárom-Esztergom megyei Tatán három kérdésben rendeznek helyi népszavazást: azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzat ne köthessen településfejlesztési szerződést a tatai Öreg-tó természetvédelmi területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit; megtiltanák, hogy a szomszédos telekre út épüljön, illetve a meglévőt kiszélesítsék; emellett azt szeretnék elérni, hogy az istállóra és a lovas pályára vonatkozó településképi rendelet és helyi építési szabályzat a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon. 

A Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon-csoport 2020 májusában jelentette be, hogy 120 szobás, ötcsillagos szállodát építene 15 milliárd forintból a saját tulajdonában lévő telken, az Öreg-tó partján. 

A beruházók szerint a városnak százmillió forintos adóbevételt hozhat a létesítmény, emellett 80-100 fő alkalmazására nyújt lehetőséget. A tervek ellen nagyszabású lakossági tiltakozás bontakozott ki, a beruházás megakadályozása érdekében Stop Avalon Tata néven alakult civil mozgalom, amely több tüntetést szervezett, majd csaknem hétezer aláírást gyűjtött össze a népszavazás kiírásáért. A népszavazás akkor lesz érvényes, ha azon a választópolgárok több mint fele - mintegy tízezer ember - voksol. Egy-egy kérdésben a szavazás eredményességéhez az érvényes szavazatok több mint felének azonossága szükséges. Eredményes népszavazás esetén a képviselő-testület egy évig nem hozhat a szavazással ellentétes döntést.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.