Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Ma éri el csúcspontját a kánikula

Pénteken tetőzik a hőség – írta MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Forrás: MTI2022. 07. 01. 7:42
Salgótarján, 2022. június 29. Egy nõ a párakapu alatt hûsíti magát a hõségben Salgótarjánban 2022. június 29-én. Több melegrekord is megdõlt a hõségben; 39 Celsius-fok feletti értékeket is mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előrejelzés szerint az országban napközben 34–40 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet. Késő estére 21 és 30 fok közé mérséklődik a meleg, a nyugati megyékben lesz hűvösebb.

A napi középhőmérséklet jellemzően csak az Alpokalja térségében maradhat 27 fok alatt, az Alföldön, illetve az ország középső tájain általában 29 fok felett alakulhat.

A hőség veszélye miatt péntekre Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adta ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Az ország nagy részén másodfokú, továbbá Vas és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az UV-sugárzás szintje országszerte elérheti a nagyon erős szintet. Emellett az ország nagy részére zivatarveszély, néhol az erős szél miatt is adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A délutáni óráktól kezdve jellemzően a Dunától keletre alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket akár viharos széllökések, jégeső és intenzív csapadék kísérhet. Az esti, éjszakai órákban az érkező hidegfront mentén a Dunántúl nyugati felén is előfordulhatnak zivatarok.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint hidegfront érkezik a hétvégén, ennek hatására többfelé lehetnek záporok, erős széllel kísért zivatarok, de a hőség nem sokat enyhül. Néhol 30 fok körülire mérséklődik a meleg, de többfelé továbbra is 35 Celsius-fok feletti csúcsértékek várhatók.

Az országos tisztifőorvos jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg a hétfő óta tartó, eredetileg csütörtök éjfélig elrendelt legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.

Borítókép: Egy nő a párakapu alatt hűsíti magát a hőségben Salgótarjánban 2022. június 29-én. Több melegrekord is megdőlt a hőségben; 39 Celsius-fok feletti értékeket is mértek – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. (Fotó:MTI/Komka Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.