Kényszerkatázás rendelésre

Óriási összegeket takaríthattak meg az ételt és élelmiszert házhoz szállító cégek a bujtatott foglalkoztatással – olvasható az Adatradar cikkében.

Forrás: Adatradar.hu2022. 07. 20. 9:56
KATA tüntetés
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pandémiás évek számos vállalkozást sodortak nehéz gazdasági helyzetbe, de az elmúlt éveknek akadtak nagy nyertesei is. Közéjük tartoznak azok a gazdasági társaságok, amelyek eleve élelmiszerek házhozszállításával foglalkoztak vagy a Covid-járvány hatására hoztak létre futárszolgálatot, bővítették ki működési körüket, portfóliójukat. 

Ilyen például a Wolt és a Netpincér örökébe lépő Foodpanda: mindkét cég ezreket foglalkoztat – és az is közös bennük, hogy a kiszállítóik a kataváltozások elleni tüntetések aktív szereplői lettek az elmúlt napokban. De miért? És ki tehet erről? – tette fel a kérdést az Adatradar.

A Wolt Magyarország Kft.-nek jelenleg 125 alkalmazottja van az Opten adatai szerint, bár 2019 végén még csak húsz fővel dolgoztak. Az itt feltüntetett alkalmazottak viszont bizonyára nem a futáraik, hiszen erre a feladatkörre köztudottan egyéni vállalkozókat keresnek, ahogy ez az ügyvezető tavaly év eleji nyilatkozatából is kiderül. 

Eszerint a futárpartnerek alvállalkozók és számuk már több mint egy évvel ezelőtt elérte a négyezer főt. A cég 2020-as beszámolójából az derül ki, hogy a tárgyévben több mint 3,3 milliárd forint árbevételre tettek szert. Mindezt úgy, hogy a bérköltség nem érte el a 250 millió forintot, míg az eladott (közvetített) szolgáltatások, azaz jelen esetben a futárköltségek értéke 2,1 milliárd forint volt. 

Ezenfelül további 650 millióért vett még igénybe szolgáltatásokat a vállalat – ennek az összegnek több mint felét hirdetéssel kapcsolatos költségek tették ki, de a marketingköltségek is meghaladták a 95 millió forintot. Mindösszesen 25,5 millió forint körüli adózott eredményre tett szert a Wolt magyarországi vállalata 2020-ban.

A cikkekben fellelhető adatok alapján a Wolt futárainak száma hónapról hónapra változott, de átlagosan 2,5 ezer fő körül lehetett 2020-ban. A vállalat beszámolójával összehangolva az Adatradar úgy számolta, hogy egy futár átlagosan hetvenezer forintot kapott a cégtől havonta. 

Ez akkor érhette meg a kiszállítónak, ha félállású katásként 25 ezer forint adót kellett fizetnie. A cég szemszögéből, ha bruttó bérként kellene kifizetnie a futárok díját, nem pedig szolgáltatásként, akkor további 13 százalék szocho fizetési kötelezettsége keletkezne. Ilyen számok mellett több mint 270 millió forintot spórolhatott meg a cég azzal, hogy alvállalkozókkal dolgozik, az állam pedig összességében legalább 220 millióval járhatott rosszabbul.

A Foodpanda esetében a 2021. évi adatok is elérhetők, számukra árbevételben kimagasló volt ez az időszak, több mint 18 milliárd forintot realizáltak ezen a soron. 

Náluk már kicsivel az eladott szolgáltatások értéke fölé kúszott a nagyjából 250 alkalmazottra jutó, 1,8 milliárdos bérköltség, a több mint 12,5 milliárd igénybe vett szolgáltatás azonban szintén tartalmazhatott a futárok felé elszámolásra kerülő összegeket, hiszen furcsa lenne, ha ők a 4500 futárpartnerüket kevesebből ki tudnák fizetni, mint a versenytársuk – írja az Adatradar.

A beszámolójuk kiegészítő melléklete megerősíti az előző gondolatot, itt 6,5 milliárd forintot tüntetnek fel a futárszolgáltatás költségeként. A Wolt esetében megkezdett gondolatmenetet követve, itt a vállalat 845 millió forintot spórolt meg az alkalmazottakon, az államot pedig akár 1,7 milliárddal is „megrövidíthette”.

Érdemes megemlíteni, hogy a Wolt és a Netpincér egy korábbi futára az  Adatradar megkeresésére azt mondta: a felvételi beszélgetésen egyik cég sem ajánlott neki bejelentett állást, a foglalkoztatásának alapfeltétele volt, hogy katás vállalkozó legyen. Ez viszont felveti a bujtatott foglalkoztatás gyanúját.

Bizonyosan nem csendesülnek el egyhamar a katamódosításokat övező viták, de – ahogy a fenti példa is mutatja – kétségtelen, hogy a szigorításokat a forrásokban bővelkedő vállalatok pénzügyi trükközései elkerülhetetlenné tették a háborús válsághelyzetben.

Borítókép: Tüntetők a Margit hídon 2022. július 18-án (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.