Közel 13 millió tankönyv gyártása fejeződik be a napokban

Megújulnak az új, illetve átdolgozott 3., 7. és 11. évfolyamos tankönyvek.

Magyar Nemzet
2022. 07. 21. 10:32
könyvesbolt
Könyvesbolt, gyerekkönyv illusztráció, olvasó gyerek. Alexandra könyvesbolt. foto: Vémi Zoltán Fotó: Vémi Zoltán/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő néhány napban befejeződik a tanévkezdéshez szükséges valamennyi tankönyv gyártása – jelentette be Maruzsa Zoltán. A Belügyminisztérium köznevelési államtitkára a debreceni Alföldi Nyomdában tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a háborús infláció okozta nehézségek, a papír árának emelkedése és minden technikai, logisztikai akadály ellenére zavartalanul legyártottak 13 millió tankönyvet. 

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár rámutatott: az, hogy a tankönyveket sikerült idejében kinyomtatni annak köszönhető, hogy a kormány az előző években az ellátás biztonságának érdekében jelentős lépéseket tett; ilyen volt például az, hogy a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) felvásárolta az Alföldi Nyomdát. Elmondta azt is, hogy a következő tanév tankönyvjegyzékében 2435 tankönyv és munkafüzet közül válogathattak az intézmények, és ősszel már három újabb – a 3., a 7, és a 11. – évfolyamra érkeznek átdolgozott tankönyvek, amelyek egy része nemcsak papíralapon, hanem digitális verzióban is elérhető. 

A folyamat a következő tanévben zárul, a fejlesztők már a 4., 8., 12. évfolyamos tankönyveken dolgoznak.

Tőczik Zsolt, a Kello ügyvezetője kiemelte: az iskolák idén 11,8 milliárd forint értékben rendeltek könyveket, ebből 329 millió forintot költöttek speciális nevelési igényű (SNI) gyerekeknek szóló taneszközökre. A megrendelt 13 millió tankönyv 83 százaléka állami kiadású, a pótrendeléseket augusztus 20. és szeptember 15. között lehet leadni – hangsúlyozta. Pósán László, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Parlament kulturális bizottságának elnöke úgy fogalmazott, hogy az Alföldi Nyomda és általa a tankönyvgyártás biztos lábakon áll, hiszen Debrecenben 500 éves múltra tekint vissza a könyvnyomtatás. 

A kormány számára továbbra is kiemelten fontos a családok védelme, így a köznevelésben és a szakképzésben tanuló valamennyi diáknak ingyen biztosítja a tankönyveket már három éve.

 Az új köznevelési és szakképzési tankönyvjegyzékről 40 kiadó 2435 különböző kiadványa, köztük számos új fejlesztésű tankönyv közül rendelhettek az iskolák. A tankönyveket a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. augusztusban szállítja ki az iskolákba.

Borítókép: könyvesbolt, illusztráció (Fotó: Vémi Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.