Simonyi Károly szoftverfejlesztő, űrutazó Pécsre látogatott

Simonyi Károly Kossuth-díjas mérnök-fizikus tankönyvein magyar mérnökgenerációk nőttek fel.

Magyar Nemzet
2022. 07. 18. 20:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simonyi Károly szoftverfejlesztő, űrutazó és testvére, Simonyi Tamás látogatott Pécsre, ahol megtekintették az édesapjuk, Simonyi Károly nevét viselő szakképző intézményt, valamint az iskolában nemrég elkészült Simonyi-emlékszobát.

A világhírű, Amerikában élő fejlesztőmérnököt, Simonyi Károlyt és testvérét a megyeházán fogadta Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, aki a köszöntőjében kiemelte: az iskola közel két évtizede viseli Simonyi Károly Kossuth-díjas mérnök-fizikus nevét, akinek tankönyvein magyar mérnökgenerációk nőttek fel, valamint felidézte, hogy Pécsett közel három évtizedes hagyománya van az évről évre megrendezett nemzetközi Simonyi elektrotechnikai versenynek.  

Az iskolával közös célunk, hogy a fiatalokat biztassuk arra, hogy érdemes műszaki, informatikai tudást szerezni, hiszen azzal kinyílik a világ, ezt mutatja Simonyi Károly életútja is– tette hozzá Őri László.

Déri Tibor, a Simonyi Károly Technikum és Szakképző Iskola igazgatója az előadásában ismertette az iskola történetét, eredményeit és Simonyi Károly emlékének fontos szerepét. Felidézte: idén a család felajánlása alapján a Baranyai Megyei Önkormányzat és egy helyi cég támogatásával megnyílt a Simonyi Károly eredeti bútorait bemutató dolgozószoba az iskolában.

Édesapám bútorai mellett a könyvei is itt vannak, ezek talán a legfontosabbak – mondta Simonyi Károly, aki kiemelte: – Megható volt pár percre ugyanabban a környezetben lenni itt, Pécsett az iskolában, amit apánknál megszoktunk. Örülök, hogy a tanulóknak is alkalmuk nyílik arra, hogy ezt a hangulatot élvezhessék, s a kultúrát magukba szívhassák a könyvekből – tette hozzá.

Borítókép: Simonyi Károly édesapja emlékszobájában (Forrás: Baranya Megyei Önkormányzat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.