Szijjártó Péter: A déli határunk gyakorlatilag ostrom alá került

A külügyminiszter kiemelte, hogy a déli határon tapasztalt agresszió és erőszak egy teljesen új szintre lépett.

2022. 07. 11. 14:50
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2022. június 7. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. június 7-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország és határai kettős nyomás alatt vannak. Egyszerre ér bennünket Ukrajna felől egy menekültáradat, míg a déli határon napról napra nő azoknak a száma, akik erőszakosan akarják átlépni a határt – közölte napirend előtti felszólalásában Kósa Lajos. A Fidesz országgyűlési képviselője hozzátette: az Európai Uniónál fel sem merül, hogy a déli határ védelmét támogassák.

– A délről Magyarország határát megközelítők korábban alkalmi fegyverekkel, most viszont már éles lőfegyverekkel támadták a rendőröket, valamint a katonákat. Legutóbb Szerbiában volt halálos áldozatot követelő lövöldözés, a magyar határhoz közel, ahol konkurens migránsbandák támadtak egymásra – hangsúlyozta. Kósa kiemelte, hogy fokozni kell az erőfeszítéseket a déli határ védelmének érdekében.

– Rendkívül fontosnak tartja a Fidesz-frakció, hogy a védekezés érdekében létrejöjjenek a határvadászegységek, mert a migrációs válság nem fog csökkenni 

– jelezte Kósa Lajos, aki hangsúlyozta, hogy Magyarország megvédése kötelesség.

– A déli határunk gyakorlatilag ostrom alá került, mert az ott szolgálatot teljesítő rendőröknek és katonáknak emberfeletti munkát kellett végezniük annak érdekében, hogy megvédjék Magyarországot az erőszakos betörési kísérletektől – fogalmazott válaszában Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: idén eddig 114 ezer illegális migránst állítottak meg, úgy, hogy tavaly ilyenkor a 48 ezret sem érte el ez a szám. – A déli határon tapasztalt agresszió és erőszak egy teljesen új szintre lépett, hiszen a migránsokat felfegyverezték, ezeket a fegyvereket pedig hol egymás ellen, hol a magyar határt védők ellen használják – húzta alá Szijjártó, majd rögzítette, hogy ezeknek az embereknek semmi keresnivalójuk nincs Magyarországon.

– Nem fogjuk beengedni őket, akármennyire is akarja Brüsszel 

– rögzítette a tárcavezető.

Mint Szijjártó jelezte, februártól 833 ezernél is több menekültet fogadott hazánk Ukrajna felől, akik közül Magyarország mindenkit ellát.

– Akik keletről érkeznek hozzánk, háború elől menekülnek. így hova mennének, ha nem a szomszédba? 

– tette fel a kérdést a miniszter, majd jelezte, hogy délről erőszakosan, illegálisan, több biztonságos országot átlépve érkeznek a migránsok, akiket meg kell állítani.

Borítókép: Szijjártó Péter (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.