Többszörösére nőtt az MCC képzéseire jelentkezők száma

A tavalyi évhez képest kiugróan magas volt a túljelentkezés a Mathias Corvinus Collegium (MCC) általános- és középiskolásoknak szóló programjaira. A középiskolásoknak szóló képzésre a hatalmas túljelentkezés miatt több férőhelyet biztosítottak – áll az MCC sajtóközleményében.

2022. 07. 12. 12:53
null
Budapest, 2021. augusztus 14. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) magyar tehetséggondozó intézmény a fõváros I. kerületében, a Somlói úton. Az 1996 óta mûködõ oktatási intézmény célja a klasszikus iskolai kereteken túlmutató tudományos képzést nyújtani a legkülönfélébb korosztályhoz tartozó magyarországi és külföldi hallgatóknak. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MCC Fiatal Tehetség Programja (FIT), valamint Középiskolás Programja (KP) Magyarországon már 15 városban, Kárpát-medence-szerte pedig további kilenc központban foglalkozik fiatalok oktatásával, nevelésével. A tavalyi évhez képest az MCC FIT Programjára idén közel kétszer annyian jelentkeztek. A középiskolásoknak szóló képzésre pedig – a hatalmas túljelentkezés miatt – az MCC 2022-ben több férőhelyet biztosított – írják. 

A közleményből kiderül, hogy a Mathias Corvinus Collegium 2020 óta hatalmas fejlődésen ment keresztül: a korábbi intézményi alapokon egy Magyarországon egyedülálló szellemi építkezés indult el. A 26 éve működő tehetséggondozó intézmény mára már tudásközponttá vált hazánkban: 15 helyszínen (Győr, Szombathely, Zalaegerszeg, Veszprém, Székesfehérvár, Szekszárd, Pécs, Budapest, Szolnok, Kecskemét, Szeged, Debrecen, Miskolc, Békéscsaba, Nyíregyháza) foglalkozik a fiatal tehetségek nevelésével, képzésével. Az alapítvány programjait nemcsak Magyarországon, de határainkon túl is nagy érdeklődés övezi, ahol már összesen kilenc településen (Beregszász, Arad, Nagyvárad, Szatmárnémeti, Kolozsvár, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy) várják az MCC-s központokba a diákokat. 

 

Az MCC Fiatal Tehetség Programjára 2021-ben 1251 fő jelentkezett, amely már tavaly meghatározó adatnak számított. Idén ez a szám közel kétszeresére nőtt, mintegy 2200 általános iskolás szeretett volna csatlakozni az MCC-közösséghez. Kivétel nélkül az intézmény összes képzési központjában nőtt a pályázók száma, de kiugróan magas (az előző évhez képest megduplázódott) jelentkezést Békéscsabán, Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, és Szombathelyen regisztráltak. Jelentősen megugrott a budapesti, marosvásárhelyi képzési központba felvételi igényüket leadó diákok aránya is, valamint az idén újonnan létrehozott nyíregyházi MCC is nagyon magas jelentkezőszámot tudhat magáénak.

Az MCC Középiskolás Programja (KP) 2020 év elején, a bővülés kezdetekor 1709 diákot számlált, míg egy évvel később, 2021 tavaszára már 1100 fővel nőtt a hallgatók aránya. Az idei tavaszi félévben ez a szám – a téli felvételi időszakok sikeressége miatt is – közel 3700-ra emelkedett. Kiemelkedő eredménynek számít, hogy az intézmény közel 2–2,5 év lefutása alatt elérheti a 4–5 éves távra tervezett 4000 fős létszámot. A megnövekedett igények kiszolgálása érdekében az MCC Középiskolás Programja folyamatosan bővítette a befogadó kapacitását.

– hangsúlyozzák a sajtóközleményben. 

 

A közleményből kiderül: a tehetséggondozó intézmény Egyetemi Programjának zászlóshajójára, a juniorképzésre jelenleg is zajlik a jelentkezés: az MCC budapesti központjában induló évfolyamra július 31-ig, az intézmény regionális központjaiban indulóra pedig augusztus 7-ig adhatják be jelentkezésüket a középiskolai tanulmányaikat idén befejező diákok.

Az MCC 5550 diákkal számol a 2022-es őszi félévben, Kárpát-medence-szerte összesen 24 helyszínen. Az alapítvány célja, hogy 35 magyarlakta településen mintegy 10 000 diák oktatását, nevelését tegye lehetővé.

Borítókép: a Mathias Corvinus Collegium (MCC) magyar tehetséggondozó intézmény a főváros I. kerületében, a Somlói úton (Fotó: MTVA/Róka László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.