Pályakezdésig kíséri a tehetséges roma fiatalokat az MCC programja

Az MCC Roma Tehetség Programjában (RTP) hangsúlyos a kiválasztott diákok személyes mentorálása. A program egyetemistákkal foglalkozó része szakmai mentort biztosít számukra, valamint számos olyan képzésben is részesülnek, amelyeknek hasznát veszik későbbi pályafutásuk során. Az RTP célkitűzése, hogy egy olyan erős és összetartó közösséget hozzon létre a diákokból, akik felnőtt életükben is támogatni fogják egymást és a hazai roma értelmiség táborát erősítik majd.

Ritó Szabolcs
2021. 06. 27. 15:35
null
Fotó: Gyurkovits Tamás / MCC Forrás: Mathias Corvinus Collegium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Végre nemcsak a zenészek, színészek, sportolók képviselik a roma nemzetiséget, hanem a közülük kikerülő értelmiségiek is – mondta Járóka Lívia európai parlamenti képviselő (Fidesz) a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Roma Tehetség Programjának (RTP) záróeseményén szombaton. A politikus hangsúlyozta: fontos, hogy a képzésben részt vett diákok maguk is segítsék a roma nemzetiséget.

Az MCC Roma Tehetség Programjáról Páskándi Ágnes programigazgatót kérdeztük, aki elmondta: az MCC programja alapvetően különbözik a szociális alapon szervezett tehetséggondozástól. Az RTP része a személyes mentorálás és egy nagyon erős közösség létrehozása.

Kiemelte: legfontosabb céljuk, hogy a tehetséggondozásban részt vevő gyerekeket egészen az alumni program végéig kísérjék. – Addig lehet a hátrányokat lefaragni és olyan pluszt hozzátenni, amelyek révén nagyon jó eséllyel indulnak a karrierjük során – fogalmazott.

 

Az MCC 2018 óta működő Roma Tehetség Programja olyan fiatalokat karol fel, akik képesek lehetnek a jövő roma értelmiségét erősíteni
Fotó: MCC/Mathias Corvinus Collegium/Gyurkovits Tamás

A következő évtől már országosan 67 középiskolás roma diákot fognak mentorálni, ahol a nemzetiségi gimnáziumokkal megkezdett együttműködés segít kiválasztani azokat a fiatalokat, akik motiváltak a továbbtanulásban. Az RTP egyetemi része továbbra is felvételi rendszerben fog működni, amelybe jövőre húsz roma egyetemistát szeretnének bevonni, akik az eddigi egyéves időtartam helyett már hároméves képzésben vehetnek részt.

– Egyetemi előkészítő programot is indítunk azok számára, akik leérettségiztek ugyan, de utána nem tudtak önerőből továbblépni. Őket segítjük az emelt szintű érettségi elérésben, valamint pályaorientációs szakember kíséri végig a felsőoktatási jelentkezésüket – emelte ki a programigazgató, majd hozzátette: ha az RTP Tanodai programjába bekerül egy gyerek, utána ennek révén mehet tovább a középiskolai programba, az egyetemi előkészítőbe, majd az egyetemi és az alumni programokba is.

Az egyik legfontosabb cél a közösség kialakítása. Páskándi Ágnes rámutatott: a diákok minden hónapban együtt töltenek egy hétvégét Budapesten, amikor személyiségfejlesztéssel, csapatépítéssel foglalkoznak, és kulturális képzéseken vehetnek részt.

Hangsúlyozta, hogy a tapasztalatok alapján ezek a diákok egy év alatt képesek olyan erős és összetartó közösséggé válni, amit nem tud megadni nekik az iskolájuk. – Bár a helyi iskolák is törekednek rá, azonban itt egy olyan országos kapcsolatrendszert építhetnek ki, amely egész életük során elkíséri őket – tette hozzá.

Az RTP eredményeivel kapcsolatban a szakember kiemelte, hogy idén magas lett a sikeres nyelvvizsgák száma is, amelyen az online oktatás lehetősége is sokat lendített. – Bármilyen nyelvet szeretnének tanulni a diákjaink, biztosítjuk a lehetőséget – mondta.

Lapunknak nyilatkozott az RTP egyik huszonkét éves joghallgató diákja is, aki elmondta, hogy tavaly ősszel vették fel a Roma Tehetség Programba. Az egyetemi vizsgaidőszak előtt kapott egy szakmai mentort, aki segítette a felkészülésben.

Azóta is tart az együttműködés, melynek hatását egyértelműen látja a tanulmányi eredményeiben.

Megjegyezte: az RTP révén több egyéb képzésen is részt vett, a következő évben pedig a németnyelv-tanuláshoz fog segítséget kapni a szervezettől. A diák arra is rámutatott, hogy az MCC segítséget nyújt neki a lakhatás ügyében is; a következő tanévtől kollégiumi férőhelyet biztosítanak neki.

Mint arról az MCC tájékoztatott, idén indítják el a Roma Summer School programot, amelyen érettségizett roma és nem roma fiatalok egyaránt részt vehetnek. Az egyhetes nyári szabadegyetemen kulturális és szakmai programok várják a diákokat. Az idei program címe a Romák reprezentációja a filmben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.