17 közterület kezelése a Belváros önkormányzatának feladatává vált

Még júliusban módosult az a kormányrendelet, amely a főváros önkormányzatának kezelésében levő főútvonalak, közutak és közterületek kijelöléséről rendelkezik. 17 közterület került ki a főváros önkormányzata által üzemeltetendő V. kerületi közterületek köréből, ezen közterületek kezelése így a Belváros önkormányzatának feladatává vált, ezzel csökkentve a főváros önkormányzata által elvégzendő feladatok körét és az ezekhez kapcsolódó kiadásaikat – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: Origo.hu2022. 08. 12. 7:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Belváros önkormányzata közleményében azt írja, a módosítás nem jár tulajdonosváltozással, vagyonátruházással, hiszen a közterületek eddig is Belváros önkormányzatának tulajdonába vagy vagyonkezelésébe tartoztak és azok üzemeltetését túlnyomórészt az V. kerület látta el. A rendeletmódosítás éppen ezért a tényleges tulajdonosi helyzetnek és a tényleges kezelői gyakorlatnak való megfelelést is szolgálja.

 

Az önkormányzat azt írja, a köztisztaság érdekében 60 fővel, több műszakban, napi 560 munkaórában dolgoznak, biológiai úton lebomló, környezetbarát tisztító- és fertőtlenítőszereket használnak. A közbiztonság érdekében a kerületet majdhogynem teljes egészében lefedő térfigyelőkamera-rendszert üzemeltetnek, a közterület-felügyelettel 24 órás járőrszolgálatot látnak el, az V. Kerületi Rendőrkapitányság munkájának támogatására évente 150 millió forintot különítenek el és idén együttműködési megállapodást kötöttek a polgárőrséggel is. Mindemellett az V. kerület önkormányzata olyan volumenű közterület-fejlesztéseket is megvalósított már, mint például a 82 új fával jóformán városi erdőként átadott Podmaniczky tér megújítása. 

Jelenleg az Arany János utca megújításán dolgoznak, amelynek a rendeletmódosítással az üzemeltetői feladatait is megkapták. Az utcát, ahol korábban egyetlen fa sem volt, 2023 közepére közel 100 fás fasorral adják majd át.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: az Arany János utca megújításának I. ütemében 34 új fát, nyolc bokorfát, 1200 évelő és egynyári növényt telepített, így 163 négyzetméter zöldfelületet hozott létre a Belváros önkormányzata, 2023 közepére közel 100 fás fasorral adja át a megújított utcát (Fotó: Belváros önkormányzata)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.