időjárás 9°C Aurél 2023. október 5.
logo
Szorul a hurok, a kormányhivatal építésrendészeti eljárást indított a Párbeszéd társelnökének százötvenmilliós háza miatt

A hatóság kimondta: szabálytalanul építette fel villáját Tordai Bence

Mediaworks–Hírcentrum
2022.08.16. 13:51 2022.08.16. 13:57
A hatóság kimondta: szabálytalanul építette fel villáját Tordai Bence

Noha Tordai Bence azt állította, hogy minden engedélyük megvolt a luxusvillája megépítéséhez, a Mediaworks–Hírcentrum információi szerint a kormányhivatal megállapította: a lakóépület jogszerűtlen és szakszerűtlen. A kormányhivatal a szabálytalan építkezés miatt eljárást indított a politikus házával összefüggésben. A Párbeszéd új társelnökéről nemrég derült ki, hogy az építési előírásokat kijátszva százötvenmilliós villát épített Budapest egyik legdrágább kerületében. Az ügyben a rendőrség hivatali visszaélés miatt indított nyomozást.

Hiába mentegetőzött többször is Tordai Bence azzal, hogy minden rendben zajlott luxusvillája megépítése körül, szabálytalan építkezés miatt a kormányhivatal eljárást indított a párbeszédes politikus százötvenmilliós háza ügyében – tudta meg a Mediaworks Hírcentruma. 

A kormányhivatal ugyanis megállapította, hogy az egyszerű bejelentés alapján felépült villa „jogszerűtlen és szakszerűtlen, ezáltal szabálytalan építési tevékenységgel valósult meg”.

A hivatal mindezek miatt Tordainak a házra vonatkozó hatósági bizonyítvány iránti kérelmét elutasította, a hatósági bizonyítvány kiadását megtagadta. Ezzel egyidejűleg pedig építésrendészeti eljárást indított a szabálytalanul épített villa miatt.

Tordai Bence villabotrányát a Metropol robbantotta ki, miután a lap megírta, hogy a Párbeszéd társelnöke vett magának egy parasztházat Budapest egyik legdrágább részén, a II. kerület kertvárosában. Az ellenzéki politikus lényegében e mögé a parasztház mögé „bújva” kezdte el kijátszani az építési előírásokat, mivel a kérdéses telekre a szigorú előírások miatt nem kaphatott új épületre engedélyt. 

A képviselő azt állította, csak felújítja az eredeti házat, miközben teljesen lebontatta, és a helyére egy új, százötvenmillió forint értékű villát épített. A lap azt is leírta: az építkezéseken kötelező, az építés fázisait nyomon követő úgynevezett e-naplóból kétséget kizáróan kiderült, hogy a régi házat teljesen elbontották és géppel egy újnak ástak alapokat. 

A Metropol információi szerint a szakértői vizsgálat azt is feltárta, hogy „a terveken szereplő meglévő, megmaradó falak nem találhatók meg, helyette teljesen új vázkerámia lett kivitelezve”. Az e-napló azt is tartalmazza, hogy „teljes bontás és gépi alapásás” történt. Vagyis a ház engedély nélküli, illegális építkezésnek minősül, s mint ilyet, egyértelműen le kell bontani.

Tordai a Mediaworks Hírcentrumának korábban azt nyilatkozta, fel sem merül, hogy le kell bontania a házát, ám az új fejlemények tükrében mindez már nem tűnik annyira biztosnak.

Tordai háza a rendőrségnek is munkát ad. A feljelentéseiről elhíresült Tényi István ugyanis a nyomozó hatóságokhoz fordult. Az ügyészség végül a Budapesti Rendőr-főkapitányságra tette át a feljelentést azzal az indokkal, hogy első körben nem Tordai felelősségét érdemes vizsgálni. Az ügyben hivatali visszaélés miatt indítottak nyomozást.

Borítókép: Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője felszólal az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.