A szülők tudják, hogy az anyatej a legjobb a babának

Tízből kilenc magyar egyetért azzal, hogy az anyatej a legjobb táplálék a kisbabának – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért legfrissebb kutatásából, amely az anyatejes táplálás világnapja alkalmából készült. Magyarország nemzetközi szinten is az élvonalba tartozik az anyatejes táplálás elterjedtsége kapcsán, amiben a védőnőknek jelentős szerepe van.

2022. 08. 01. 7:45
Kóczon Levente
Nyíregyháza, 2017. július 26. Kóczon Levente anyatejet eszik születése után a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának szülőszobájában 2017. július 25-én. MTI Fotó: Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb kutatása szerint – amely az anyatejes táplálás és a védőnők fontosságára hívja fel a figyelmet – tízből kilenc magyar, vagyis 92 százalék úgy gondolja, hogy az anyatej a legjobb a csecsemő táplálására. 

Amikor az anyatej és a tápszer közül kell választani, mindössze egy százalék mondja azt, hogy a tápszer a jobb, 81 százalék szerint az anyatej és 17 százalék szerint mind a kettő megfelelő. A megkérdezettek 36 százaléka szerint az az ideális, ha legalább egyéves koráig kap anyatejet a baba, de csaknem harmaduk, 31 százalék szerint egy évnél is tovább, igény szerint bármeddig táplálható a kisbaba anyatejjel.Az anyatejes táplálás Magyarországon kifejezetten népszerű, amit jól mutat, hogy a legtöbb magyar nagyon pozitívan vélekedik az anyatej jelentőségéről. A magyarok egyöntetűen (97 százalék) úgy gondolják, hogy az anyatej minden cseppje kincs. Nyolcvan­nyolc százalék egyetért azzal, hogy az anyatejjel táplált babák egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak, 84 százalék szerint pedig az anyatejes szoptatás egy életre megalapozza a szoros anya–gyermek kapcsolatot. 

Tízből nyolc magyar szerint az anyatejes táplálással alakul ki a gyermek és az anya közötti ősbizalom.A védőnők kulcsszerepet töltenek be a gyermekek egészséges fejlődésében, az anyatejes táplálás népszerűsítésében. Tízből kilenc magyar ismeri a Védőnői Szolgálatot, és a válaszadók valamivel több mint negyede, 27 százalék még azt is tudja, hogy Magyarországon már 107 éves múltra tekint vissza a szervezet. 

A KINCS kutatásából az is kiderül, hogy a magyarok számítanak a védőnők szakértelmére. Nyolcvannégy százalék szerint a védőnők hasznos tanácsokkal látják el a szülőket a csecsemőjük táplálásával és gondozásával kapcsolatosan. A legtöbb magyar szerint egy gyermek világrahozatalához a kórház a legmegfelelőbb helyszín (85 százalék), és az emberek háromnegyede, azaz 72 százalék szerint jó, ha az édesapa jelen van a szülésnél.
1992 óta augusztus 1-jén tartják az anyatejes táplálás világnapját, hogy felhívják a figyelmet az anyatej fontosságára. Magyarországon a gyermekek 94 százaléka élete első hat hónapja során, a szülést követő napokban mindenképpen kap anyatejet, tehát az anyatejes táplálás kifejezetten népszerű és elterjedt hazánkban. Ebben nagyon nagy szerepe van a hungarikumnak számító védőnői ellátásnak, hiszen a védőnők egyik fontos feladata az édesanyák támogatása a gyermekek gondozásában.

 

Borítókép: a szoptatás az anya–gyermek viszony egyik alapja (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.