Annak húzzák, aki fizet?

Az Adatradar cikksorozatának az első részben beszámoltak arról, hogy az európai uniós állampolgárok adójából és többek között a Nyílt Társadalom Alapítvány hathatós támogatásával egy brüsszeli alapítvány, a Journalism Fund bőkezűen finanszírozza a baloldali újságírókat. Mint jelzik, a szponzorált „tényfeltárások” tendenciózusan negatív színben tüntetik fel Magyarországot és a budapesti kormány működését, miközben a szervezet azt hirdeti magáról: független és hiteles.

Magyar Nemzet
Forrás: Adatradar.hu2022. 08. 22. 11:00
SOROS, György
Brüsszel, 2017. április 27. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke érkezik a Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tartandó megbeszélésükre Brüsszelben 2017. április 27-én. (MTI/EPA pool/Olivier Hoslet) Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

– Az NGO fizetési listáján megtaláltuk Sarkadi Nagy Mártont is, aki az Átlátszó.hu munkatársa, de dolgozott a HVG-nek, és az Indexnek is. A Journalism Fundtól 1615 euró támogatásban részesül, a támogatott projekt címe pedig úgy hangzik: Így manipulálják Magyarország „független” hírmédiáját” 

 

– fogalmaz az Adatradar írása. Hozzátették: a riport főszereplője természetesen Orbán Viktor, és azt a narratívát igyekszik erősíteni, miszerint „Orbán arra biztatta fideszes szövetségeseit, hogy fordítsanak energiát és pénzt egy erőteljes kormánybarát médiagépezet újrateremtésére és fejlesztésére. Azóta a kormányközeli szövetségesei felvásárolták a magyar médiavilág nagyobb részét. Irányításuk alatt a korábban független média soha nem látott arányban kezdte el szórni a kormánypropagandát.”

 

– Ezek után az sem meglepő, hogy Oroszi Babett, az RTL Klub munkatársa A magyar–román határvidék nyerészkedői című „tényfeltárására” elnyert a brüsszeli alapítványtól 5350 eurót, hogy legyártsanak egy tudósítást, amely szerint „ [Orbánék] több tucat millió eurót költöttek a román–magyar határon átvezető utakra, amelyek sehova sem vezetnek” 

 

– fogalmaz a portál.

– Oroszi Babett anyagában szerepel továbbá, hogy „egy három magyar újságíróból álló, Magyarországon és Romániában élő csapat vizsgálta a haszontalan utak mögötti történetet.” A narratíva tehát arról szól, hogy felesleges utakat építenie a magyar kormánynak román együttműködéssel, mert úgyis a semmibe vezetnek, és bizonyára csakis korrupció lehet az építkezések mögött. A projektben a 2007–2013 közötti Magyarország–Románia Határon átnyúló együttműködési program közbeszerzéseit vizsgálták, mintegy 300 projektet –rögzítették.

 

A szerintük „semmibe vezető utak” kapcsán azt már nem közölték – legalábbis nem lelték nyomát erről szóló híreknek – hogy a román fél későbbi útépítései miként kapcsolták be Európa közlekedési vérkeringésébe az erdélyi településeket.

 

– tették hozzá.

Ahogy a cikksorozat első részében már jelezték, a Brüsszel és Soros György által támogatott szervezet egyértelműen csak baloldali újságírók munkáját finanszírozza az európai polgárok és magánszervezetek pénzéből. A szponzorált cikkek tartalmából, illetve megjelenésük dátumából pedig nehéz másra következtetni, minthogy ezt politikai célzattal teszik – és akkor is hasonló eredményre jutnánk, ha más országokat vennénk górcső alá. Ez pedig aligha erősíti a demokratikus vitát, amelynek elősegítését a Journalism Fund szintén a céljai között említi.

Borítókép: Soros György (Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.