Így támogatják Brüsszelből a baloldali sajtót

– Különösen egyoldalú a Journalism Fund nevű brüsszeli alapítvány támogatási gyakorlata – olvasható az Adatradar cikkében. Mint írják, a szervezet azért szúrt szemet, mert támogatói között megtalálható az Európai Parlament és az Európai Bizottság, vagyis az 1998-as bejegyzése óta részben az uniós állampolgárok pénzét költik, hivatalosan a „független és hiteles újságírás” pártfogására.

Magyar Nemzet
Forrás: Adatradar.hu2022. 08. 22. 10:30
null
Brüsszel, 2019. július 1. Az Európai Bizottság brüsszeli székháza 2019. július 1-jén. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felfüggesztette az éjszakába nyúló európai uniós csúcstalálkozót, hogy kétoldalú megbeszéléseket folytasson a tagállamok vezetõivel. A tagországok állam-, illetve kormányfõi június 30-án este kezdtek rendkívüli találkozót Brüsszelben, ezen egyetlen napirendi pontként a fõbb EU-intézmények vezetõi tisztségeinek betöltésérõl tárgyalnak. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magát tehát függetlennek beállító brüsszeli szervezet önmagáról így fogalmaz: „Végső soron a Journalismfund.eu a nagyközönség érdekében működik, lehetővé teszi a vitát, amely feltétele a demokratikus társadalom alakításának.” Mi nem ezt tapasztaltuk – fogalmaz az Adatradar cikke. A portál tüzetesebben is megvizsgálta a magyar vonatkozású akcióikat, felkutatták, milyen újságírók milyen témában mennyi pénzt kaptak tőlük. Az adatokat összegezve pedig azt állapították meg, hogy kizárólag a balliberális orgánumoknál dolgozó kollégák kaptak támogatást közel 30 millió forintot értékben.

 

– 5300 eurót kapott a brüsszeli szervezettől például Szentpéteri Áron, aki az SZFE-n tanult, és egy Orbán Viktort lejárató dokumentumfilmet készített. Alkotása a 2022-es választási kampányt elemzi, és elhangzik benne például olyan kijelentés is, hogy Orbán Viktor a magyar média 80 százalékát uralja, ami nyilvánvalóan nem igaz, ezt az állítást számos hazai tanulmány cáfolja 

 

– mutat rá a cikk.

Az írás kiemeli továbbá: a dokumentumfilmben beszélnek még a „félelem rendszeréről”, Putyin és Orbán Viktor jó kapcsolatáról, valamint arról, hogy Magyarországon egy elnyomó rendszer működik, ahol oligarchák uralkodnak, a független újságírókat pedig külföldre üldözik. A filmet bemutatták a német ZDF csatornán (2022. március 26.), a svéd SVT televízióban (2022. március 26.), a lengyel TVN csatornán, az észt ERR tévében, és ugyanazon a napon itthon a 444-en is megjelent egy többrészes videósorozat, Öt lecke a valóság felszámolásáról címmel. A projektet a kampány finisére időzítették, mintha előre meg akarnák magyarázni, hogy a baloldal azért bukott, mert idehaza már nincsenek szabad választások.

– Szintén a brüsszeli alapítvány gondozásában kapott 3000 eurót Simon Krisztián, Keller-Alánt Ákos (a Magyar Narancs újságírója) és Rácz Tibor (a HVG munkatársa) projektje, amelynek címe: A magyar „Zuckerberg”, aki életben tartja Orbán rendszerét. Nem nehéz kitalálni, hogy Mészáros Lőrincről szól. A projekthez tartozó cikkek a 2018-as választási kampányban jelentek meg az alábbi helyeken: Boell.de, Magyarnarancs.hu, 444.hu, 24.hu, Gepnarancs.hu, Propeller.hu, Átlátszó.hu, Deutsche Welle – világít rá az Adatradar.

 

Szerintük látható, hogy egy nemzetközi finanszírozással létrejött projektről van szó, amelyet nemcsak itthon, de a nemzetközi mainstream médiában is megjelentettek.

 

– Ugyanúgy a 2018-as magyarországi parlamenti választásokra készült Keller-Alánt Ákos másik projektje, amelynek címe: „Orbán Viktor hogyan exportálja illiberalizmusát”, amire 6865 eurót kaptak. A cikksorozat Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök és Orbán Viktor politikai kapcsolatával is foglalkozik. A cikkek az alábbi helyeken jelentek meg: Magyar Narancs, Index, HVG.hu, 24.hu, Mladina (szlovén magazin) – hívja fel a figyelmet az írás.

 

További számos, ehhez hasonló (magyar újságírók által készített) projektet finanszírozott még az elmúlt években a magát függetlennek kikiáltó Journalismfund.eu alapítvány, összesen 71337 euró összegben, ami 400 forintos árfolyammal számolva közel 30 millió forintot jelent.

 

Borítókép: az Európai Bizottság brüsszeli székháza (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.