Nem látszik a beígért faültetés a Várnegyedben

Nem úgy tűnik, hogy a polgármester ténylegesen zöldíteni akarná a Várnegyedet.

2022. 08. 31. 22:13
VÁRADINÉ NASZÁLYI Márta
Budapest, 2022. január 26. Váradiné Naszályi Márta (PM), az I. kerület polgármestere a Fõvárosi Közgyûlés rendes ülésén a Városháza Dísztermében 2022. január 26-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tucat fát vágott ki az elmúlt két és fél évben az I. kerület Önkormányzata és a Főkert a nyilvánosan elérhető információk szerint. Úgy tűnik, mintha a kerületet vezető V. Naszályi Márta csak szavakban védené a zöldet, a valóságban inkább pusztítaná azt, amihez párttársa, Karácsony Gergely és a fővárosi vezetés is asszisztálna. Eközben a Várkapitányság égisze alatt zajlanak a zöld fejlesztések a budai Várban – számolt be a Pesti Srácok. 

2019 novemberében személyesen a Várkapitányság vezérigazgatója mutatta be az akkor hivatalba lépő új polgármesternek a Budavári Palotanegyedet megújító Nemzeti Hauszmann program eredményeit és célkitűzéseit. A nyugati vároldal megújításáról 2021 tavaszán jelentette meg első terveit a Várkapitányság, a tervekre több észrevétel és kérdés is érkezett. Ezeket július 7-én egy lakossági fórumon vitathatták meg az érdeklődők, amelyen részt vettek a projekt képviselői is. Az észrevételek beépítésével, többkörös egyeztetés után, közösségi tervezésben alakult ki az az elképzelés, amelyről május elején tájékoztatták az önkormányzatot.

A lakossági és önkormányzati kéréseket beépítve két fontos változás lesz a vároldalban: csökken a tervezett szőlőskert területe és növekszik a fás terület nagysága. A nyugati vároldal gondozatlan növényzetét egy egységes koncepció szerint alakítja át a Várkapitányság egy családias és hangulatos közparkká, amely akadálymentesen is megközelíthető lesz. Ezenfelül a felelős kutyatartás támogatása érdekében a Várkapitányság felajánlotta, hogy korszerű kutyafuttatót alakít ki az önkormányzat területén, azonban erre nem kaptak választ a projekt képviselői a kerületi szervektől. Sajtóbeszámolók szerint a kerületiek elégedetlenek emiatt, mert súlyos problémát jelentenek a gyakori kutyabalesetek.

Emlékezetes, a 2019-es kampányban V. Naszályi Márta még azt ígérte, hogy a kerületi kivágott fák helyére háromszor annyit ültet majd. A Várnegyed polgármestere megválasztása után egyből klímavészhelyzetet hirdetett, amit a jelek szerint úgy kívánt kezelni, hogy fákat vágatott ki. Az önkormányzat szeret hivatkozni a kerületben élők érdekére, amiért lakossági sétát is meghirdetett, ahonnan a lakók távol maradtak. A Várkapitányság által indított társadalmi egyeztetések viszont azt mutatják, hogy a kerületben élők szeretnék, ha a városrész zöldfelületei növekednének. 

Borítókép: V. Naszályi Márta a Fővárosi Közgyűlésben (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.