időjárás 1°C Vilma 2023. december 5.
logo

Színpompás műsorok vidéken

Harangozó Éva
2022.08.18. 22:05 2022.08.20. 09:18
 Színpompás műsorok vidéken

Győrben, a Bécsi kapu téren reggel Szent István király szobránál tartanak koszorúzási ünnepséget. Beszédet mond Pergel Elza alpolgármester. A Szentlélek téren több program közül lehet választani: a fellépők koncertjei mellett gyermekműsorral is várják az ünneplőket. Szegeden, a Széchenyi téren az államalapító Szent István király emlékére rendezett ünnepségen beszédet mond Botka László polgármester, az új kenyeret megáldja Kiss-Rigó László, a szeged-csanádi egyházmegye püspöke. 

A Széchenyi téren egész nap koncertek, fúvószenekari találkozó, gyerekprogramok és utcabál várja a szórakozni vágyókat, a tűzijátékot pedig a rakpartról lehet megnézni este kilenc órától.

Nagykanizsán, a Medgyaszay-házban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ünnepi beszédet mond a városi ünnepségen, majd az új kenyeret – ökumenikus szertartáson – a történelmi egyházak képviselői megszentelik.
Veszprém szintén számos programmal készül. A Regina Mundi-templomban ünnepi szentmisét tartanak és megáldják az új kenyeret. A szentmisét celebrálja Csernai Balázs plébános. Ünnepi beszédet tart Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója és Szabó Miklós, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei szervezetének képviselője. A polgármesteri hivatal előtti téren egész délután rendezvényeket tartanak: lesz játszóház a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület tagjaival (hímzés, fonalsodrás, rongybaba- és bőrkarkötő-készítés), s kézműves-foglalkozások, ügyességi feladatok gyerekeknek és felnőtteknek. Zsemle-, kifli- és kürtőskalácssütés is lesz a Bakonyi Ház szabadtéri kemencéjében Balázs Zoltán, a Süti–Cake Kézműhely Műhely vezetőjének közreműködésével. Az Óváros téren Varga Judit igazságügyi miniszter (képünkön) mond beszédet, majd a Barbra zenekar közreműködésével ünnepi műsort tartanak.
Kaposváron ünnepélyesen átadják a helyi Polgárok Házát, Szita Károly polgármester köszöntőjével. Az új kenyeret Varga László megyés püspök szenteli meg. A Kossuth téren az ünnepi zászlófelvonás után műsort ad a Somogy Táncegyüttes és a Somogy Zenekar, majd szentmisét tartanak a Nagyboldogasszony-székesegyházban. Este tíz órakor tűzijáték zárja az ünnepet.

 

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter Veszprémben mond beszédet (Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet)

Az államalapítás ünnepe

Több tízezren vettek részt a Szent István-napi programokon Budapesten

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.