időjárás 6°C Elza 2022. december 1.
logo
A bíró szakmai múltját taglaló szócikkből eltűntek a kellemetlen, 2006-ra vonatkozó részek

Tisztára mosták Vasvári Csabát a Wikipédián

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum
2022.08.15. 16:35 2022.08.15. 16:41
Tisztára mosták Vasvári Csabát a Wikipédián

Vasvári Csaba bíró ismét a kormányt támadta, ezúttal a liberális brit The Guardian hasábjain. A jogász Wikipédia-oldaláról azonban eltűnt egy szövegrész, amely segítene kontextusba helyezni Vasvári Csaba évek óta folytatott kormányellenes agitálását: a 2006-os szerepvállalása a gyurcsányi terrorban.

Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírája, az Országos Bírói Tanács sajtószóvivője nyilatkozott a The Guardian című liberális brit lapnak, amelynek hasábjain közölte azon véleményét, miszerint a „kormány beavatkozik a bíróságok munkájába”.

A jogász szavai végighasítottak a baloldali médián – szokás szerint.

Ilyen esetekben szokványos, hogy azok, akik nem ismerik az interjúalany nevét, rákeresnek, hogy pontosan ki is lehet a megszólaló, milyen szakmai múltja van.

Az első találatok között jellemzően Wikipédia-oldalak szerepelnek.

Vasvári immár évek óta folytatja a kormány és a bírósági szervezet ellen folyó harcát. – Nevezetesek a szakmai-politikai szerepvállalásai, ezen belül is elsősorban az Országos Bírói Tanács és az Országos Bírósági Hivatal szembenállásából adódó ügyekben való kiállásai – olvasható a bíró Wikipédia-oldalán, ahonnan azonban 2021 őszén eltűnt egy bejegyzésrészlet Vasvári 2006-os szerepvállalásáról.

Mégpedig ez: „A 2006. évi őszi budapesti zavargások – különösen az MTV-székház ostroma – után több száz ártatlant helyezett önkényesen előzetes letartóztatásba, kizárólag rendőri állítások alapján. A gyanúsítottak többségét találomra fogdosták össze az utcáról vagy hurcolták el szórakozóhelyekről a rendőrök, majd rájuk fogták, hogy megtámadták őket. Vasvári döntéseit a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla kivétel nélkül hatályon kívül helyezte mint megalapozatlant. A letartóztatottak ellen később túlnyomórészt meg is szűntek a büntetőeljárások. Vasvári perbíróként is eljárt több ilyen esetben, és számos esetben törvénytelenül, a bizonyítékok hiánya ellenére ítélt letöltendő szabadságvesztésre ártatlan, büntetlen előéletű fiatalembereket. Egy kirívó ügyben a rendőrség által brutálisan összevert, 23 éves Dukán Dánielt két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte hivatalos személy elleni erőszak bűntettéért, holott az ügyészség is csak egy év szabadságvesztést kért a vádlottra garázdaság miatt. Az ítéletet másodfokon hatályon kívül helyezték, és a Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy Vasvári elfogultan járt el. Az általa elítélt személyeket a 2013-ban hatályba lépett semmisségi törvény alapján rehabilitálták. Működése miatt Vasvárit »vérbíróként« mutatta be annak idején a Kuruc.infó hírportál.”

Miközben a Vasvári Csaba Wikipédia-oldaláról törölt részben van tárgyi tévedés, például Dukán Dániel maga mondta el, hogy másodfokon is elítélték, aligha vitatható, hogy a bíró 2006-os tevékenysége legalábbis megkérdőjelezi az igazság bajnokának mostani, felvett szerepét.

Az elmúlt években a liberális médiumokban megszólaló Vasvárinak egyébként nem kellett kellemetlen kérdésekre válaszolnia 2006-os döntései kapcsán, ezeket az ügyeket inkább tudatosan elhallgatták.

Mindebből úgy tűnhet, hogy Vasvári is csak akkor aggódik a jogállamiság miatt, amikor jobboldali kormánya van Magyarországnak. A jelenség sokaknak ismerős lehet az elmúlt évtizedből.

Borítókép: Vasvári Csaba (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.