időjárás 7°C Andor , András 2022. november 30.
logo
Molnár Csaba szerint nem magyarázkodnak, és vége a szégyenlősség időszakának

A DK felmondta a baloldali összefogást

Bákonyi Ádám
2022.09.21. 05:50
A DK felmondta a baloldali összefogást

Egyetlen baloldali párt sem reagált lapunknak arra, hogy árnyékkormánya megalakításával a DK egyúttal kiszállt az ellenzéki összefogásból is. Abból az összefogásból, amit Gyurcsány Ferenc sürgetett a leginkább, és amit még a baloldal áprilisi kudarca után is védelmezett.

– Vége az összefogásnak, a DK-nak többé nincs szüksége a többi baloldali pártra – a választói akarat semmibevételén túl ez a másik üzenete annak, hogy Dobrev Klára hétfőn bemutatta árnyékkormányát. Bár Gyurcsány Ferenc felesége már ekkor is kitért arra, hogy egyedül pártja kompetens egy ilyen feladatra, sajtótájékoztatója után pedig Molnár Csaba is tartott egy háttérbeszélgetést, ahol közölte: immár 

fenntarthatatlannak tartják az ellenzéki összefogáson belül, hogy az egyszázalékos pártoknak is ugyanolyan súlyuk legyen a döntések meghozatalánál, mint egy 10–15 százalékos pártnak.

– A DK támogatottsága háromszor akkora, mint a Momentumé – hangoztatta a párt ügyvivője, az árnyékkormány kancelláriaminisztere. Közölte azt is, hogy a 2024-es az EP-választáson nincs értelme együtt indulni, míg az ezzel egy időben tartott önkormányzati választáson viszont igen. Itt ugyanakkor már nem szeretnének előválasztást, hanem helyben, az önkormányzatokban kell majd megegyezni. Molnár Csaba végül egyértelművé tette, a DK a maga részéről túllép azon, hogy 10-15 évvel ezelőtti események miatt magyarázkodjon. Mint fogalmazott, „vége a szégyenlősség korszakának”.

Gréczy Zsolt közösségi oldalán pedig többek között azzal indokolta az árnyékkormány létrehozását, hogy az ellenzéki együttműködés eddig minden formában megbukott.

– Mert a DK-ban ott a kormányzati tapasztalat, a szakértelem és a szervezeti erő, a többiekben ez ma nincs meg – írta a párt országgyűlési képviselője, aki szerint az Orbán-kormány csak baloldalról indulva győzhető le. „Nem majdani egypárti, hanem koalíciós kormánnyal. De balról, a DK vezetésével. Nincs más út” – írta Gréczy, jelezve: a DK és az ország nem tudja kivárni a többi párt megerősödését.

Gyurcsány Ferencék tehát egyértelműen felmondták a baloldali összefogást, noha azt ő maga sürgette a legerőteljesebben.

– Vagy együtt győzünk, vagy sehogy – jelentette ki 2020-as évértékelőjén a bukott miniszterelnök, aki egy évvel később egyenesen politikatörténetinek nevezte az együttműködést. Sőt, Gyurcsány még nem sokkal a baloldal áprilisi veresége után is azt hangoztatta, hogy „ha van fontos fejleménye és megőrzendő eredménye az utolsó négy évnek, az az ellenzéki egység”. A DK pálfordulásáról lapunk szerette volna megtudni a baloldali pártok véleményét, ám lapzártánkig egyikük sem reagált megkeresésünkre.

Borítókép: Nincs már szükségük a többi baloldali pártra (Fotó: Teknős Miklós)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.