A Momentum elnöke is segíthetett Csobánczynak

Kerületeken átívelő ügyeskedésekkel csatornázza be a közpénzeket az érdekeltségébe tartozó céghálóba az I. kerület DK-s alpolgármestere. A kétes ügyletei­ről elhíresült Csobánczy Gábor egyebek mellett azt érte el bizalmasa, a Momentumot jelenleg vezető Gelencsér Ferenc segítségével, hogy megfelelő végzettség nélküli káder kerüljön jogszerűtlenül önkormányzati vezetői pozícióba. A cél az lehetett, hogy helyzetbe hozzák a DK-s politikus érdekeltségébe tartozó céget.

Munkatársunktól
2022. 09. 09. 7:39
GELENCSÉR Ferenc; CSOBÁNCZY Gábor
Budapest, 2020. július 22. Gelencsér Ferenc (b) és Csobánczy Gábor, az I. kerület alpolgármesterei megkoszorúzzák Hunyadi János szobrát az 1456-os nándorfehérvári csata évfordulóján, a nándorfehérvári diadal emléknapján a budai Várnál 2020. július 22-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több budapesti kerületből is szivattyúzza a közpénzeket a Budavári Önkormányzat DK-s alpolgármesterének a céghálója. 

Bár a vagyonnyilatkozata alapján Csobánczy Gábor semmilyen tulajdonnal nem rendelkezik, különböző közvetítőkön keresztül számos társaság tartozik az érdekeltségébe.

Az egyik ilyen cég a Román Sándor társulatát menedzselő Dance Revolution Kft., amely meglehetősen különös körülmények között került szerződéses viszonyba a II. kerület önkormányzatával.
A kontraktus megkötésének előzménye, hogy Csobánczy a bizalmasa, az azóta Momentum-elnökké választott Gelencsér Ferenc segítségével elérte, hogy a számukra megfelelő személyt ejtőernyőztessék a szükséges döntéshozói pozícióba. 

Gelencsérnek sikerült elintéznie a szintén momentumos II. kerületi alpolgármesternél, Berg Dánielnél, hogy a 2019-es önkormányzati választáson az egyéni képviselőségért sikertelenül induló Vámos Ágnes vezesse a II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.-t. A fővárosi kormányhivatal törvényességi vizsgálata később megállapította, hogy a döntés jogszerűtlen volt, egyebek mellett azért, mert Vámos Ágnes a pozíció betöltéséhez szükséges végzettséggel sem rendelkezett. A baloldali városvezetés azonban új pályázat kiírása helyett inkább felvett Vámos mellé egy megfelelően kvalifikált illetőt is, így most ketten végzik egy ember feladatát, fejenként több mint havi egymillió forintért.


A Dance Revolution Kft. által menedzselt társulat Facebook-oldalának tanulsága szerint tavaly november óta összesen 14 alkalommal adtak elő táncos előadást a Vámos által vezetett kulturális cég fenntartása alatt álló intézményekben.
Ahogy azt a Magyar Nemzet korábbi cikkében megírta, a Dance Revolution Kft. társtulajdonosa Csobánczy bizalmasának, Pető Dórának a cége, a Gold Group Hungary Kft. 

Egy másik személyi összefonódásból is arra lehet következtetni, hogy a Dance Revolution Kft. Csobánczy érdekeltsége. A DK-s politikus édesanyjának tulajdonában álló szlovákiai P.S. Capital Group egyik magyarországi leányvállalata az a Gold and Partners Kft., amelynek Pintér Zsófia az ügyvezetője. 

Pintér édesanyját pedig Bányai Irma Katalinnak hívják, aki minden bizonnyal azonos a Dance Revolution Kft. ügyvezetőjével. 

Árulkodó, hogy a társulat egyik fellépésénél Pintér az édesanyja nevében járhatott el, hiszen az egyik produkcióért „dr. P. Z.” kézjeggyel hagytak jóvá egy bruttó 2,032 millió forintos kifizetést a Dance Revolution Kft.-nek.

A vagyonnyilatkozata szerint szinte nincstelen Csobánczy számos átláthatatlan és kétes ügyletben érintett. Ezek között pedig a fenti eseten kívül is található olyan, amelyben a DK-s politikus közpénzeket célzott meg. 

Például a strómanján keresztül működtetett kávézójának önkormányzati segítséggel szerzett vissza nem térítendő támogatást, amelyhez a szerződést V. Naszályi Márta párbeszédes polgármester írta alá. 

Ugyancsak érdemes felidézni, hogy a már említett Gold Group Hungary Kft. – vagyis Csobánczy strómanjának a cége – üzemelteti azt az I. kerületi szálláshelyet, amelyhez a Gyurcsány-párti alpolgármester privát mobilszámán lehet szobát foglalni. Az alpolgármester egy Dubajban működő, adóelkerülést is segítő cégnek volt a vezetőségi tagja 2016 márciusa és 2020 májusa között, miközben egy jelentős értékű budai ház tulajdoni hányadát is elrejtette a cégeiben. Bár ezek az esetek már hónapokkal ezelőtt a sajtó érdeklődésének homlokterébe kerültek, a Budavári Önkormányzat sem a lapunk, sem a Hvg.hu vonatkozó kérdéseire nem reagált.

Borítókép: Kétes ügyleteinél Csobánczy Gábor a bizalmasára, Gelencsér Ferencre támaszkodott (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.