Ráéghet a budavári baloldalra a Csobánczy-ügy

Az egyre mélyebb válságba süllyedő baloldal tehetetlenségét jól példázza a Budavári Önkormányzat működése, ahol a V. Naszályi Márta-féle vezetés passzív szemlélője a DK-s alpolgármester kétes ügyleteinek. Bár már egy ideje a sajtó érdeklődésének homlokterébe került, hogy Csobánczy Gábor egyebek mellett strómanok révén működtet céghálózatot – amelynek egyes elemeit fel sem tüntette a vagyonnyilatkozatában –, a baloldali kerületvezetés eddig még csak meg sem próbálta tisztázni a helyzetet.

Munkatársunktól
2022. 09. 08. 6:02
null
Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, hogy sem a baloldali többségű I. kerületi önkormányzatot, sem pedig V. Naszályi Márta Karácsony-párti polgármestert nem zavarja, hogy DK-s helyettese, Csobánczy Gábor alpolgármester strómanok révén működtet egy céghálózatot, továbbá a vagyonbevallásából kihagyott cégei és ingatlanjai vannak, ráadásul egy dubaji cégben még a hivatalba lépése után is vezető pozícióban maradt. A Magyar Nemzet és a HVG is kérdésekkel fordult az ügyben a Budavári Önkormányzathoz, ám V. Naszályi hivatalából március óta nem érkezett érdemi reakció.

Több száz milliós vagyont titkol

Korábbi cikkünk megjelenése óta az alpolgármester vagyonnyilatkozata érintetlen, Csobánczy Gábor papíron az egyik legszegényebb képviselő a Budavári Önkormányzatnál: mindössze egy 36,5 millió forintos tartozást tüntetett fel. Hivatalosan a Csobánczyval egy háztartásban élő gyermek és élettárs adatai sem érhetők el, miközben a Facebook-profilján maga az alpolgármester dicsekedett el azzal, hogy nemrég született gyermeke az élettársától. Mindazonáltal Csobánczy politikai szövetségesei előtt világosak lehetnek a DK-s politikus életkörülményei: 

 

V. Naszályi Márta, Gelencsér Ferenc Momentum-elnök, valamint Korsós Borbála budavári alpolgármester az elmúlt években rendszeresen hozzászóltak a Csobánczy magánéletével kapcsolatos Facebook-bejegyzéseihez. Gelencsér ráadásul rendszeresen ellátogat Csobánczy élettársának munkahelyére „krampuszkodni” – amint az az elhíresült felvételen látható. 

 

Céges ügyek

A Csobánczy Gábor ügyeiről szóló írásunkban több olyan céget is említettünk, amelyek az alpolgármester érdekeltségébe tartoznak. Például a Csobánczy nevére bejegyzett szlovákiai P. S. Capital Group – amelynek korábban a tulajdonosa is volt – jelenleg a politikus édesanyjáé. Bár a cég egyik magyarországi vállalata, az Oiltrend Kft. is tulajdonosváltáson esett át és egy másik szlovákiai céghez került, az ügyvezető személye változatlan maradt. A Gold and Partners Kft. pedig továbbra is a P. S. Capital Group tulajdonában van. A társaság továbbra is kizárólagos tulajdonosa a Donáti Property Kft.-nek,  a Donáti utca 7/B alatt álló ház résztulajdonosának, így az ingatlan lényegében Csobánczy Gáboré, bár a vagyonnyilatkozatából ez sem derül ki. Jelenleg is a Gold and Partners Kft. a többségi tulajdonosa az Ebéd Elek Kft.-nek, viszont a tagok között szerepel kisebbségi tulajdonosként a Dikácz Péter érdekeltségébe tartozó Sapezok Kft. is. Érdekesség, hogy az utóbbiból nemrég kivált Beacon Hungary Kft. neve egyrészt kísértetiesen hasonlít a Csobánczyval összefüggésbe hozott dubaji cég (Al Manal Beacon LLC.) elnevezésére, másrészt a cégkivonatban a Csobánczyhoz köthető Donáti utca 7/B címet adták meg székhelyként, elektronikus postacímként pedig Csobánczy Gábor strómanjának, Pető Dórának az e-mailes elérhetőségét tüntették fel.

Ékszerdoboz strómannal

Különös, hogy Csobánczy Gábor a Sőtér-villában található szálláshelyen volt recepciós, vagy legalábbis a foglalásokat intézte. A Jégverem u. 5. szám alatt található Ékszerdoboz A Budai Vár Alatt nevű hotel nyilvános telefonszáma korábban megegyezett Csobánczy Gáboréval. Bár az alpolgármesternek papíron nincs köze a vállalkozáshoz, a már említett strómanja, Pető Dóra intézi az ügyeket. 

 

Pető és Csobánczy lakcíme azonos a cégnyilvántartások szerint. Emellett számos korábbi, a politikus által vezetett cégben egymást követték az ügyvezetői székben, így például a Prepaid Kft.-ben és az Ebéd Elek Kft.-ben. 

 

A szálláshelynek otthont adó Sőtér-villát Csobánczy a Budavári Önkormányzattól vásárolta meg 2006-ban, azzal a feltétellel, hogy az épületet fel kell újítania. Az ingatlan később a Gold and Partners Kft. tulajdonába vándorolt. 2015-ben a villa a DRB Vagyonhasznosító Kft.-hez került, egy hónappal később pedig két évre szóló vételi jogot jegyeztek be a Pető Dóra által alapított és vezetett Gold Group Hungary Kft. részére. A Gold Group Hungary Kft. valószínűleg egyedül nem tudott élni a vételi joggal, így alapíthatták meg a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Arago Zrt.-vel közösen, 50-50 százalékos részesedéssel a Water City Zrt.-t. Végül 2017. október 5-én ez a cég vásárolta meg az ingatlant. Úgy tűnik, az Ékszerdoboz nevű szálláshelyet hivatalosan üzemeltető Gold Group Hungary Kft. lényegében visszabérli az épületet a saját leányvállalatától.

Borítókép: Csobánczy Gábor (jobbról a második), V. Naszályi Márta társaságában (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.