A román legfőbb ügyész vizsgálhatja a kitiltási ügyet

Idősebb Lomnici Zoltán és Kulcsár-Terza József Gabriela Scuteához fordul.

2022. 09. 02. 16:20
Szőcs Zoltán átveszi a Vasvári Pál-díjat Forrás: Emberi Méltóság Tanácsa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kitiltási ügy soron kívüli kivizsgálását kéri Gabriela Scutea román legfőbb ügyésztől Kulcsár-Terza József romániai parlamenti képviselő és idősebb Lomnici Zoltán volt főbíró, az Emberi Méltóság Tanácsa jogvédő szervezet elnöke. Az erről szóló dokumentumot a napokban juttatják el a román legfőbb ügyészhez

– erről az érintettek pénteken délután tartottak sajtótájékoztatót. Az eseményen emlékeztettek arra, hogy Mirela Adomicai (PSD) román parlamenti képviselő ebben a minőségében még tavasszal kezdeményezte Bogdán Aurescu román külügyminiszternél idősebb Lomnici Zoltán és Tóth Kálmán, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnöke kitiltását Romániából, mivel Vasvári Pál-díjat adtak át Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak, akiket terrorizmus vádjával elítélt a román bíróság. Kiemelték, hogy az eljárás jogszerűségét az Emberi Jogok Európai Bíróságra vizsgálja. – Nem lehet tudni, hogy mi a vád alapja, mivel a döntő bizonyítékok egy részét titkosították, így azt sem a vádlottak, sem védőik, sem a jogvédő szervezet nem ismerhette meg. A vádlottak bűnösségüket mindvégig tagadták, az elítélés jogszerűségét magas rangú közméltóságok vitatták – mutattak rá.

Felhívták azonban a figyelmet arra, hogy Mirela Adomicai hivatalos iratában, amelyet a román sajtó teljes terjedelmében közzétett, azt állítja, hogy a két elítélt gázvezetéket kísérlet meg felrobbantani a román nemzeti ünnepen Gyulafehérváron.

– Ez teljesen új információ, sem a vádiratban, sem a büntetőeljárás anyagában nem szerepel. Ha ez az állítás a bűnügy titkosított anyagának része, kérdés, hogy a bíróságtól miként szivároghatott ki az államtitok, és azt Mirela Adomicai milyen jogon hozta nyilvánosságra. A román alkotmány garantálja a bírói függetlenséget és az állami vagy szolgálati titok felfedése minden jogállamban büntetendő – fogalmazott idősebb Lomnici Zoltán. Ennek alapján a volt főbíró Kulcsár-Terza József, mivel súlyos jogsértés esete foroghat fenn, kérik az ügy gyors kivizsgálását.

Fotó: Szőcs Zoltán átveszi a Vasvári Pál-díjat idősebb Lomnici Zoltántól (Fotó: Emberi Méltóság Tanácsa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.