időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo
Idősebb Lomnici Zoltán és Kulcsár-Terza József Gabriela Scuteához fordul

A román legfőbb ügyész vizsgálhatja a kitiltási ügyet

Borsodi Attila
2022.09.02. 16:20
A román legfőbb ügyész vizsgálhatja a kitiltási ügyet

A kitiltási ügy soron kívüli kivizsgálását kéri Gabriela Scutea román legfőbb ügyésztől Kulcsár-Terza József romániai parlamenti képviselő és idősebb Lomnici Zoltán volt főbíró, az Emberi Méltóság Tanácsa jogvédő szervezet elnöke. Az erről szóló dokumentumot a napokban juttatják el a román legfőbb ügyészhez

– erről az érintettek pénteken délután tartottak sajtótájékoztatót. Az eseményen emlékeztettek arra, hogy Mirela Adomicai (PSD) román parlamenti képviselő ebben a minőségében még tavasszal kezdeményezte Bogdán Aurescu román külügyminiszternél idősebb Lomnici Zoltán és Tóth Kálmán, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnöke kitiltását Romániából, mivel Vasvári Pál-díjat adtak át Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak, akiket terrorizmus vádjával elítélt a román bíróság. Kiemelték, hogy az eljárás jogszerűségét az Emberi Jogok Európai Bíróságra vizsgálja. – Nem lehet tudni, hogy mi a vád alapja, mivel a döntő bizonyítékok egy részét titkosították, így azt sem a vádlottak, sem védőik, sem a jogvédő szervezet nem ismerhette meg. A vádlottak bűnösségüket mindvégig tagadták, az elítélés jogszerűségét magas rangú közméltóságok vitatták – mutattak rá.

Felhívták azonban a figyelmet arra, hogy Mirela Adomicai hivatalos iratában, amelyet a román sajtó teljes terjedelmében közzétett, azt állítja, hogy a két elítélt gázvezetéket kísérlet meg felrobbantani a román nemzeti ünnepen Gyulafehérváron.

– Ez teljesen új információ, sem a vádiratban, sem a büntetőeljárás anyagában nem szerepel. Ha ez az állítás a bűnügy titkosított anyagának része, kérdés, hogy a bíróságtól miként szivároghatott ki az államtitok, és azt Mirela Adomicai milyen jogon hozta nyilvánosságra. A román alkotmány garantálja a bírói függetlenséget és az állami vagy szolgálati titok felfedése minden jogállamban büntetendő – fogalmazott idősebb Lomnici Zoltán. Ennek alapján a volt főbíró Kulcsár-Terza József, mivel súlyos jogsértés esete foroghat fenn, kérik az ügy gyors kivizsgálását.

Fotó: Szőcs Zoltán átveszi a Vasvári Pál-díjat idősebb Lomnici Zoltántól (Fotó: Emberi Méltóság Tanácsa)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.