Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo
A baloldali terepnek számító fővárosban három önkormányzati helyből kettőt elvitt a Fidesz–KDNP

Folytatódott a Fidesz–KDNP győzelmi sorozata

Ternovácz Áron
2022.09.19. 06:08 2022.09.19. 11:07
Folytatódott a Fidesz–KDNP győzelmi sorozata

Három budapesti választókerületben tartottak időközi önkormányzati választást vasárnap, kettőt Újbudán, egyet Zuglóban. A baloldali terepnek számító fővárosban három önkormányzati helyből kettőt elvitt a Fidesz–KDNP. 

Zugló igazi baloldali fellegvárnak számít jó pár éve, itt győzött a kormánypártok jelöltje (Forrás: Facebook)

A kormánypártoknak az egyik legjelentősebb győzelme Zugló, hiszen igazi baloldali fellegvárnak számít évek óta.A körzetben a kormánypártok jelöltje, Juhász-Pintér Pál győzött a párbeszédes Kökény Dalmával szemben. A legutóbbi önkormányzati választáson az összes körzetben a hatpáti szövetség jelöltje nyert, és a szocialista Horváth Csabát választották meg polgármesternek. Az elmúlt időszakban azonban számos konfliktus alakult ki a testületben. 

A DK átcsábított két MSZP-s képviselőt, legutóbb pedig a kerületi vagyonkezelő cég új vezetőjének kinevezése miatt kapott össze a DK Horváth Csabával.

 A polgármester és az MSZP nem is állt be a baloldali közös jelölt mögé az időközi választáson. A mostani voksolást azért kellett megtartani, mert a Párbeszéd nemrég megválasztott társelnöke, Szabó Rebeka áprilisban országgyűlési képviselő lett, és összeférhetetlenség miatt le kellett mondania az önkormányzati tisztségről. Szabó Rebeka egyébként Karácsony Gergely mandátumát kapta meg. A pártok akkori megállapodása szerint a Párbeszéd indíthatott a helyére jelöltet, habár arról is lehetett hallani a háttérben, hogy a DK igényt tartana a mandátumra. Végül Gyurcsányék is beálltak Kökény Dalma mögé. 

Újbudán: kettőből egy 

A XI. kerületben, Újbudán két körzetben is időközi választásokat tartottak. Újbuda 5. számú egyéni választókerületében, Lágymányoson Jankó István győzelmet aratott Devecseri Mátyás momentumos politikus felett.

Újbuda 14. számú egyéni választókerületében azonban az összbaloldali támogatással indult momentumos jelölt – Lados Tamás – nyert a fideszes Elekes Tamás ellenében. A XI. kerületben két momentumos politikus mondott le, Szabó Rebekához hasonlóan ők is parlamenti mandátumhoz jutottak április 3-án. Orosz Anna egyéni mandátumot nyert, Bedő Dávid pedig a Gyurcsány-listán jutott be az Országgyűlésbe. Mindkét politikus egyéni önkormányzati képviselő volt Újbudán, ahol 2019-ben a Gyurcsány-párti László Imrét választották meg polgármesternek, és a képviselő-testületben is jelentős fölénybe került a baloldal. Emlékezetes, Budapesten legutóbb múlt vasárnap nyert a Fidesz az I. kerületben, ahol ezzel megszűnt a V. Naszályi Márta párbeszédes politikus mögött a többség.

Borítókép: Juhász-Pintér Pál (Forrás: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.