időjárás 4°C Balázs 2023. február 3.
logo

Gyurcsány újra megfenyítette szövetségeseit

Bákonyi Ádám
2022.09.06. 13:02 2022.09.06. 14:24
Gyurcsány újra megfenyítette szövetségeseit

Alig telt egy hét, és Gyurcsány Ferenc újra a nagyközönség előtt utasította rendre saját szövetségeseit. A DK elnöke most fölényeskedő, cinikus hangnemben rontott neki azoknak, akik szerinte „üresfejűen, silány fordulatokat puffogtatva nyilvánosan szottyognak az ellenzék sikertelensége fölött”. A bukott miniszterelnök legutóbb a Tranzit fesztivállal kapcsolatban adta parancsba a baloldali pártoknak, hogy kikkel és miről vitázhatnak, tárgyalhatnak. Az érintettek akkor és most sem tiltakoznak.

Még saját oldalán sem tűri az önállóságot, az esetleges kritikát az állandóan sokszínűséget, toleranciát, európaiságot hangoztató Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke újra a nagyközönség előtt, fölényeskedő, cinikus hangnemben rontott neki azon kollégáinak, akik valamiféle önvizsgálatnak merészeltek hangot adni a baloldal eddigi legsúlyosabb választási vereségével kapcsolatban. 

„Ha másképp nem megy, olvassatok Szun-cét! A semmitmondásnál más gondolata is jobb” – adta meg az alaphangot Facebook-bejegyzésében a bukott miniszterelnök, majd úgy folytatta, hogy „aki üresfejűen, silány fordulatokat puffogtatva nyilvánosan szottyog az ellenzék sikertelensége fölött, az nem ellenzéki, hanem szándékától függetlenül a kormány segédcsapatának része. Árt és nem segít”. 

Az esetleges önkritika helyett Gyurcsány úgy látja, „milliárdokat költöttek arra, hogy az emberek szemében egyek legyünk a gonosszal. Hogy azt higgyék: hazaáruló, aljas emberek vagyunk, akik idegen érdekeket szolgálnak. […] Az önkény világában nincs szabad belátáson alapuló hiteles közvélemény. Aljas propaganda által manipulált hamis közvélekedés van. Ez utóbbira hivatkozó bármilyen érvelés nem csak félrevezető, de eredményében éppen olyan mocskos, mint a hatalom eredeti szándéka. Mi ezt gondoljuk. Ezért eszerint cselekszünk” – adta meg az irányvonalat a baloldali pártoknak a DK elnöke. 

Ismert: Gyurcsány Ferenc alig egy hete ugyancsak fenyegető hangnemű bejegyzésben rontott neki az egész baloldalnak, amiért egyes politikusaik – többek között Ujhelyi István, Márki-Zay Péter, Gelencsér Ferenc – részt vettek a Tranzit közéleti évadnyitóján, és leültek vitázni a kormánypártok képviselőivel – az már más kérdés, hogy teljesítményük még saját sajtójuk szerint is harmatos volt.

„Rendszerváltó pártok csak egy dologról tárgyalhatnak a rendszerkívüliekkel. A demokratikus, szabad és tisztességes választásokról, annak feltételeiről. Semmi másról […] Nem a vita ideje ez. Ez a küzdelem ideje. A Fidesz nem partner” – utasította rendre saját szövetségeseit Gyurcsány. 

A baloldal fenyegetése egyébként nem újkeletű az önmagát a legeurópaibb pártként meghatározó DK részéről. Két éve így tett Vadai Ágnes is annak ürügyén, hogy Fekete-Győr András arról beszélt: Gyurcsány Ferenc megígérte neki, hogy egy esetleges ellenzéki győzelem esetén nem fog közjogi tisztséget vállalni.

„Nem javaslom, hogy valaki ezen az oldalon Gyurcsány-ellenes politikát folytasson. Aki Gyurcsány ellen van, az a DK ellen van, az az ellenzéki együttműködés ellen is van, tehát az a Fidesz mellett van. Hogy a DK elnöke most nem kíván miniszterelnök vagy kormánytag lenni, azzal a közös ügy iránti elkötelezettségét bizonyítja; aki meg ezt úgy mondja el, hogy Gyurcsány visszavonul, az meg az ellenkezőjét” – írta közösségi oldalán színtiszta bolsevik tónusban Vadai. – Akik a mi oldalunkon eddig vele szemben határozták meg önmagukat, mind elbuktak. Soroljam a neveket? – tette hozzá vészjóslóan. 

A Magyar Nemzet korábban egyébként hiába várt választ a baloldali pártoktól arra, hogy elfogadhatónak, demokratikusnak tartják-e, hogy egy párt megmondja a másiknak, mit tegyen, kikkel és miről vitázhat, tárgyalhat. Az érinettek egyelőre most sem tiltakoznak, ezért lapunk ugyanezzel a kérdéssel fordul hozzájuk. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.