Gyurcsány újra megfenyítette szövetségeseit

Alig telt egy hét, és Gyurcsány Ferenc újra a nagyközönség előtt utasította rendre saját szövetségeseit. A DK elnöke most fölényeskedő, cinikus hangnemben rontott neki azoknak, akik szerinte „üresfejűen, silány fordulatokat puffogtatva nyilvánosan szottyognak az ellenzék sikertelensége fölött”. A bukott miniszterelnök legutóbb a Tranzit fesztivállal kapcsolatban adta parancsba a baloldali pártoknak, hogy kikkel és miről vitázhatnak, tárgyalhatnak. Az érintettek akkor és most sem tiltakoznak.

Bákonyi Ádám
2022. 09. 06. 13:02
GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2021. augusztus 29. Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) XI. kongresszusán és ellenzéki elõválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még saját oldalán sem tűri az önállóságot, az esetleges kritikát az állandóan sokszínűséget, toleranciát, európaiságot hangoztató Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke újra a nagyközönség előtt, fölényeskedő, cinikus hangnemben rontott neki azon kollégáinak, akik valamiféle önvizsgálatnak merészeltek hangot adni a baloldal eddigi legsúlyosabb választási vereségével kapcsolatban. 

„Ha másképp nem megy, olvassatok Szun-cét! A semmitmondásnál más gondolata is jobb” – adta meg az alaphangot Facebook-bejegyzésében a bukott miniszterelnök, majd úgy folytatta, hogy „aki üresfejűen, silány fordulatokat puffogtatva nyilvánosan szottyog az ellenzék sikertelensége fölött, az nem ellenzéki, hanem szándékától függetlenül a kormány segédcsapatának része. Árt és nem segít”. 

Az esetleges önkritika helyett Gyurcsány úgy látja, „milliárdokat költöttek arra, hogy az emberek szemében egyek legyünk a gonosszal. Hogy azt higgyék: hazaáruló, aljas emberek vagyunk, akik idegen érdekeket szolgálnak. […] Az önkény világában nincs szabad belátáson alapuló hiteles közvélemény. Aljas propaganda által manipulált hamis közvélekedés van. Ez utóbbira hivatkozó bármilyen érvelés nem csak félrevezető, de eredményében éppen olyan mocskos, mint a hatalom eredeti szándéka. Mi ezt gondoljuk. Ezért eszerint cselekszünk” – adta meg az irányvonalat a baloldali pártoknak a DK elnöke. 

Ismert: Gyurcsány Ferenc alig egy hete ugyancsak fenyegető hangnemű bejegyzésben rontott neki az egész baloldalnak, amiért egyes politikusaik – többek között Ujhelyi István, Márki-Zay Péter, Gelencsér Ferenc – részt vettek a Tranzit közéleti évadnyitóján, és leültek vitázni a kormánypártok képviselőivel – az már más kérdés, hogy teljesítményük még saját sajtójuk szerint is harmatos volt.

„Rendszerváltó pártok csak egy dologról tárgyalhatnak a rendszerkívüliekkel. A demokratikus, szabad és tisztességes választásokról, annak feltételeiről. Semmi másról […] Nem a vita ideje ez. Ez a küzdelem ideje. A Fidesz nem partner” – utasította rendre saját szövetségeseit Gyurcsány. 

A baloldal fenyegetése egyébként nem újkeletű az önmagát a legeurópaibb pártként meghatározó DK részéről. Két éve így tett Vadai Ágnes is annak ürügyén, hogy Fekete-Győr András arról beszélt: Gyurcsány Ferenc megígérte neki, hogy egy esetleges ellenzéki győzelem esetén nem fog közjogi tisztséget vállalni.

„Nem javaslom, hogy valaki ezen az oldalon Gyurcsány-ellenes politikát folytasson. Aki Gyurcsány ellen van, az a DK ellen van, az az ellenzéki együttműködés ellen is van, tehát az a Fidesz mellett van. Hogy a DK elnöke most nem kíván miniszterelnök vagy kormánytag lenni, azzal a közös ügy iránti elkötelezettségét bizonyítja; aki meg ezt úgy mondja el, hogy Gyurcsány visszavonul, az meg az ellenkezőjét” – írta közösségi oldalán színtiszta bolsevik tónusban Vadai. – Akik a mi oldalunkon eddig vele szemben határozták meg önmagukat, mind elbuktak. Soroljam a neveket? – tette hozzá vészjóslóan. 

A Magyar Nemzet korábban egyébként hiába várt választ a baloldali pártoktól arra, hogy elfogadhatónak, demokratikusnak tartják-e, hogy egy párt megmondja a másiknak, mit tegyen, kikkel és miről vitázhat, tárgyalhat. Az érinettek egyelőre most sem tiltakoznak, ezért lapunk ugyanezzel a kérdéssel fordul hozzájuk. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.