időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Lakossági bejelentés alapján is fogtak el illegális bevándorlókat tegnap

Forrás: Police.hu
2022.09.30. 06:26 2022.09.30. 07:54
Lakossági bejelentés alapján is fogtak el illegális bevándorlókat tegnap

A szolgálatot teljesítő rendőrök összesen 707 határsértőt tartóztattak fel és 414 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

A feltartóztatott migránsok ellenőrzésük során afgán, algériai, indiai, marokkói, pakisztáni, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. 

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz – írja a Police.hu.

Tegnap Csongrád-Csanád megyében a rendőrök 17 esetben 367, Bács-Kiskun megyében négy esetben 47 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén tegnap tiltott határátlépés miatt egy embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt egy esetben, embercsempészés miatt nyolc ember ellen indult büntetőeljárás.

Mórahalomnál egy román teherautót és annak román vezetőjét ellenőrizték a rendőrök. Az embercsempész a raktérben 21, magukat szírnek és afgánnak valló férfit szállított.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda jelzése alapján Ócsánál a járőrök egy osztrák teherautót állítottak meg. Az indiai embercsempészen kívül a raktérben 14, magukat indiainak valló férfi tartózkodott.

Lakossági bejelentés alapján állították meg a rendőrök Baján egy bosnyák személyautót. A bosnyák sofőrön kívül az autóban 11, magát indiainak valló férfi utazott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda jelzése alapján Ikrénynél ellenőriztek a rendőrök egy szerb férfit, aki egy szerb személyautót vezetett. Az embercsempész tíz, magát indiainak valló férfit szállított.

A szegedi és a cseh rendőrök számára gyanús lett egy magyar teherautó, ezért meg akarták állítani, azonban a jármű megállás közben egy lakóháznak ütközött Szegeden. A vezetőfülkében utazó két ember elmenekült, egyiküket, egy román férfit a helyszíntől nem messze elfogták. A járműben 30, magukat szírnek valló férfi tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda  jelzése alapján Tatabányánál a rendőrök egy lengyel teherautó ukrán sofőrjét ellenőrizték. Az embercsempész a járműben 20, magát szírnek valló férfit szállított.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda  jelzése alapján Dabasnál a járőrök egy személyautót ellenőriztek. Egy moldovai férfi vezette, mellette egy szintén moldovai személy ült, mindkettőjük ellen embercsempészés gyanúja miatt indult eljárást. A gépkocsiban tartózkodott még 16, magukat szírnek valló ember.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek a migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Police.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.