Novák Katalin a Magyar Érdemrend Középkeresztjével tüntette ki Edith Eva Egert

A migrációs helyzetről is tájékozódott a magyar köztársasági elnök az amerikai és a mexikói határon.

Forrás: Mandiner2022. 09. 23. 17:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államfő San Diegó-i otthonában kereste fel a magyar születésű, zsidó származású Edith Egert, azaz Éger Edit írót, pszichológust, holokauszttúlélőt. Novák Katalin a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adta át a 95 éves terapeutának, aki a poszttraumás stressz szindróma kezelésében szerzett hírnevet – írja a Mandiner.

Éger Editet a saját, háborús időkben szerzett traumája okozta szenvedés enyhítésének szándéka indította el a pszichológusi pályán. A náci koncentrációs táborban megélt időszakról szól A döntés című, 2017-ben megjelent visszaemlékezéskötete, amely a The New York Times és a The Sunday Times sikerlistáján szerepelt. Második könyve Ajándék – 12 lecke, hogy miként menthetjük meg az életünket címen 2020-ban jelent meg. Éger Edit a közmédiának adott nyilatkozatában elmondta, hogy a „magyar szív és lélek mindig élni fog, sokáig”, és hozzátette, hogy ő mindig, amíg csak él, magyar lesz.

Forrás: Facebook

A migrációs helyzetről is tájékozódott a köztársasági elnök

Novák Katalin csütörtökön ellátogatott az amerikai–mexikói határ kaliforniai szakaszán álló határfalhoz, ahol az amerikai vám- és határőrség helyi ügynöke adott tájékoztatást a jelenlegi migrációs tapasztalatokról. Az államfő érdeklődésére a határőr elmondta, hogy az elmúlt években egyre növekvő migrációs nyomással szembesülnek, főként Texasban, de a fal ellenére Kaliforniában is többen próbálkoznak. Hozzátette, hogy számukra a nemzetbiztonság fenntartása az elsődleges, de jelenleg erőforráshiánnyal és főként létszámhiánnyal küzdenek.

Novák Katalin egyesült államokbeli látogatásának hivatalos programjai hétvégén Los Angelesben folytatódnak, ahol a többi között egy egyetemen tart előadást a magyar családtámogatás lépéseinek tapasztalatairól, találkozik a nyugati parton élő magyar tudósokkal, helyi zsidó közösségi vezetőkkel, majd vasárnap részt vesz a református magyar közösség családi napján is. Kaliforniából az államfő az Egyesült Államok közép-nyugati államaiba utazik, ahol előadást tart, és szintén találkozik a helyi magyarok szervezeteinek képviselőivel.

Az államfő a hivatalos látogatásának első két napját New Yorkban töltötte, ahol felszólalt az ENSZ közgyűlésén, részt vett az ENSZ női állam- és kormányfőknek szervezett fórumán, tárgyalt António Guterres ENSZ-főtitkárral, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusszal, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatójával, valamint megbeszélést folytatott Ronald Lauderrel, a Zsidó Világkongresszus elnökével és több más nemzetközi, amerikai zsidó szervezet vezetőjével.

 

Borítókép: Novák Katalin átadja a Magyar Érdemrend Középkeresztjét a holokauszttúlélő Edith Eva Egernek (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.