Százmilliós pénzmosással és zsarolással vádolnak egy befolyásos ügyvédet, aki vallomások szerint behálózhatta a magyar igazságszolgáltatást

Százmilliós pénzmosással, költségvetési csalással és zsarolással vádolta meg az ügyészség azt a nagy hatalmú ügyvédet, akit pár éve a Piero Pini húspápához köthető büntetőügyben vettek őrizetbe és aki egy feljelentés szerint bűnös kapcsolatokat épített ki a magyar igazságszolgáltatásban. Utóbbival összefüggésben százórányi hanganyagot is átadtak a hatóságoknak. A „Kövér” gúnynevű ügyvédre többen is terhelő vallomást tettek, egyiküket a napokban találták meg holtan szolnoki otthonában. A tanú öngyilkos lett.

Pámer Dávid
2022. 09. 03. 14:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás, zsarolás és költségvetési csalás miatt vádat emelt a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a Piero Pini-ügyben már bíróság előtt álló befolyásos ügyvéd ellen– tudta meg lapunk. 

Az előzményekhez tartozik, hogy a sajtóban megjelent korábbi tudósítások szerint tanúk állítják: a jogász hatalmas vagyonra tett szert, ami uzsorakölcsönökből, zsarolásból és különböző gazdasági bűncselekményekből tevődött össze, befolyásos kapcsolatrendszere pedig behálózhatta a magyar igazságszolgáltatást. 

A „Kövér” gúnynevű ügyvédre 2020 februárjában csaptak le a NAV nyomozói, majd a Piero Pini  húspápa elleni költségvetési csalásos nyomozásban vették őrizetbe. Az akcióban a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség ügyészei és a TEK munkatársai is részt vettek. Tizenöt helyszínen hajtottak végre kutatást, több mint hatszázmillió forintot foglaltak le, értékes luxusautókat és ingatlanokat zároltak.

Az ügyvédet emellett a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) is feljelentették, a dokumentumban pedig az szerepelt, hogy a jogásznak milyen befolyásos kapcsolatrendszere lehet a magyar igazságszolgáltatásban. A KNYF korrupciós bűncselekmények miatt rendelt el nyomozást és az persze az ügyészek dolga, hogy eldöntsék, mennyire hitelesek az ügyvédről szóló információk. Az mindenesetre beszédes, hogy a feljelentéshez százórányi hanganyagot is csatoltak, amin az ügyvéd utalt arra, hogy bűnös kapcsolatban volt egy vezető beosztásban dolgozó fővárosi rendőrrel, valamint egy megyei ügyészség ügyészeivel. 

Emellett bűnös kapcsolatra utaló adatok hangzanak el – az ügyvéd szájából – a hangfelvételen több bíróság, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vonatkozásában is – áll a feljelentésben, amiben azt is leírták, hogy a befolyásos jogász a rögzített, majd a KNYF-nek átadott felvételeken kijelenti, hogy egyik ellensége csak akkor szabadul a letartóztatásból, ha ő úgy akarja, és ha megadja a tőle korábban felvett uzsorakölcsönét.

Utóbbi férfi egy, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) által nyomozott, az ügyvéd pénzmosásos ügyéhez szorosan kapcsolódó eljárásban érintett, és többek között ő tett terhelő vallomást a jogászra, így részben a vallomása alapján gyanúsította meg „Kövért” a NAV az ellene indított költségvetési csalásos ügy mellett zsarolással és százmilliós pénzmosással is, melyekben most vádat emeltek.

Azt azonban le kell szögeznünk, az ügyvéd ártatlannak vallja magát és azt állítja, semmilyen bűncselekményt nem követett el, sőt szerinte éppen azok követtek el hasonló bűncselekményeket, akik az ellene indított eljárások mögött állnak. Mindezek mellett úgy tudjuk, egy bűntársa is vallott az ügyvédre. Őt az ügyészség a tárgyalásra is tanúként idézte volna, de meghallgatására már nem kerülhet sor, mert a férfi információink szerint a szolnoki otthonában pár napja öngyilkos lett. Az ügyben kerestük a rendőrséget, tőlük azt a tájékoztatást kaptuk, hogy

a rendőrök 2022. augusztus 24-én egy férfit holtan találtak Szolnokon a lakásában. A Szolnoki Rendőrkapitányság a haláleset körülményeit az általános közigazgatási rendtartás szabályai szerint vizsgálja.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.