Több bűncselekmény is felmerülhet az újpesti íjászközpont ügyében

Újpesti Fidesz: Az íjászközpont ellehetetlenítésének három éve tartó folyamata a politikai károkozás iskolapéldája.

2022. 09. 22. 14:00
Forrás: Magyar Nemzet/Harangozó Éva
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem korrupciós ügyről van szó, hanem politikai károkozásról

– emelte ki ma délelőtti sajtótájékoztatóján Nagy István, az újpesti Fidesz frakcióvezetője a kerületi íjászcsarnok körül felmerült anomáliák kapcsán. A részletek szerint az előző önkormányzati választások előtt Újpest önkormányzata egyhangúlag (a baloldali képviselők támogatásával) úgy döntött, hogy a fővárossal együttműködésben egy kölcsönösen előnyös konstrukcióban értékesíti a Magyar Íjászszövetség egy sport- és rekreációs célokra kialakított telkét, hogy ott egy íjászközpontot építhessen. A képviselő kiemelte, hogy a beruházás egyébként a vadászati világkiállítás egyik attrakcióját jelentő nemzetközi íjászverseny és később világversenyek megrendezésének helyszíne lehetett volna, amellett, hogy edzési lehetőséget biztosít az íjász sportolóknak.

Ezt az egyhangúlag elfogadott megállapodást az önkormányzati választási kampányban a Déri Tibor akkor még momentumos polgármesterjelölt által vezetett baloldal megtámadta.

Nagy István hangsúlyozta: ezután

 másfél évig évig üldözték az íjászokat, majd ellehetetlenítették a központ létesítését.

Az újpesti képviselő részletezte, hogy az új kerületi vezetés többek között változtatási tilalmat rendelt el a területre helyrajzi számmal, így ellehetetlenült a beruházás megvalósítása. Mint mondta, ezt a koronavírus alatt, a képviselő-testület nevében rendelte el a polgármester.

Nagy István kiemelte, hogy Déri Tibor – szembesülve azzal, hogy így olyan károkat okoznak, amelyek milliárdos kártérítési igény alapját jelenthetik – pánikszerűen próbált a lehetetlen helyzetbe hozott íjászszövetséggel egy csereingatlan biztosításával megállapodni. Szerinte Újpest vezetése hozzájárulhatott, hogy tényleges és érvényes megállapodás nélkül a szövetség építkezni kezdjen egy önkormányzati tulajdonú területen. – Emiatt ma a Külső-Szilágyi út mellett egy közművek és közúti kapcsolat nélküli, az újpesti önkormányzat tulajdonában álló területen egy félig elkészült, a szövetség tulajdonában álló íjászcsarnok található − hangsúlyozta Nagy István.

A képviselő úgy véli, a jelenlegi állapothoz vélhetően többszörös törvénysértések vezettek, de ennek tisztázását a Déri Tibor irányította baloldali városvezetés minden módon akadályozni próbálja. Hangsúlyozta, hogy több bűncselekmény gyanúja merült fel az ügyben, többek között alapos a gyanú arra, hogy ismeretlen tettes(ek)

hivatali visszaélés, közokirat-hamisítás, hűtlen kezelés, csalás bűncselekményét vagy kísérletét követték el.

A fideszes képviselő kiemelte, hogy az elkövetett szabálytalanságok és a bűncselekmények alapos gyanúját is felvető törvénytelenségek miatt a Fidesz újpesti önkormányzati frakciója a következő képviselő-testületi ülésen újból eseti vizsgálóbizottság létrehozására tesz javaslatot – az előző testületi ülésen ezt elutasította a baloldali többség – és

 fegyelmi eljárás lefolytatását kezdeményezik Déri Tibor polgármester és Czigler László alpolgármester ellen. 

Nagy István szerint az ingatlancsere ügyének folyamatában vélhetőben több száz millió forintos, rosszabb esetben milliárdos kárt okoznak az önkormányzatnak. Hozzátette: az íjászközpont ügyének három éve tartó folyamata a politikai károkozás iskolapéldája. 

A Magyar Nemzetnek a képviselő kifejtette, hogy ez az eset okot adhatott arra, hogy Déri Tibor idő előtt bejelentse, nem indul 2024-ben a választáson. Kiemelte:

nyilvánvaló a polgármester felelőssége az említett ügyben, hiszen ő láthatta a szerződéseket. A képviselő felhívta a figyelmet arra, nem tudják, hogy mi lehet még a háttérben, de ennél súlyosabb ügyekre is fény derülhet.  

Borítókép: Nagy István, a Fidesz újpesti frakciójának vezetője sajtótájékoztatóján (Fotó: Harangozó Éva/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.