időjárás 6°C Elza 2022. december 1.
logo
Még több biciklisáv kijelölésével őrli az autósok idegeit a főpolgármester

Újabb körúti biciklisávval növelné a káoszt Karácsony

Molnár János
2022.09.18. 06:45
Újabb körúti biciklisávval növelné a káoszt Karácsony

Újabb kerékpársávokat létesít a Nagykörúton a fővárosi önkormányzat. A tervek szerint az amúgy is szűkös Szent István körút mindkét oldalán alakítják ki az új sávokat, emiatt pedig valószínűleg az egyik autós sáv meg fog szűnni. A most is jelentős forgalmat bonyolító főúton csúcsidőben már így is a budai rakpartig áll a kocsisor Pest felé haladva, Buda irányába pedig végeláthatatlan a torlódás.

Kerékpársávokat fognak kijelölni hamarosan a Szent István körúton mindkét irányban – jelentette be a Magyar Kerékpárosklub Facebook-oldalán. Ennek költségeit a fővárosi közösségi költségvetés egymilliárd forintos keretéből fogják finanszírozni, és 50 milliót szánnak rá a meghirdetett tervek szerint. A közösségi költségvetésben tizennyolc budapestiek által megszavazott ötlet kapott pénzügyi támogatást, amelyekre mintegy 22 ezren voksoltak, ebből a kerékpársáv háromezernél is kevesebb szavazatot kapott. 

Tehát egy több mint másfél millió lakosú nagyváros egyik legforgalmasabb útvonalának használatáról úgy tűnik, hogy ismét egy maroknyi kisebbség döntött, ellehetetlenítve ezzel százezrek napi közlekedését.

A Nagykörút többi részén már gigantikus méretű dugókat okozott az autósok tömegéhez képest elenyésző létszámú biciklisek kedvére létrehozott biciklisáv. Már napközben is több piros lámpát kell végigállni ahhoz, hogy előrejusson az autós, a reggeli és a délutáni csúcsban pedig leírhatatlan a káosz. Egyik nap például nem sokkal fél kilenc előtt a Dessewffy utca és a Jókai utca sarkán gyűjtötte a szemetet egy kukásautó, ami miatt majdnem a Nyugati pályaudvarig állt a körúton a kocsisor, ugyanis akik szerettek volna a Dessewffy utcában jobbra kanyarodni, azok feltartották a körúton egyenesen vezetni szándékozókat. 

Ha nem lenne ott biciklisáv, hanem két autós sáv állna rendelkezésre, az Oktogon felé egyenesen haladók el tudtak volna menni és nem jött volna létre a hatalmas dugó.

Biciklist egyébként ekkor csak elvétve lehetett látni a nekik kijelölt sávban, a viszonylag széles járdán viszont a gyalogosok között tekertek néhányan. 

Ebből is az látszik, hogy a fővárosi biciklisáv-felfestések esetében még mindig a „mindenki egyért” elve érvényesül, és sokan azok sem élnek az állítólag javukat szolgáló változtatásokkal, akiknek szánják őket. Nem is beszélve arról, hogy az elhibázott döntést szinte mindenki megszenvedi: az autósok a várakozás miatt több szennyező anyagot szívnak be, de a mérgező füst megnövekedett kibocsátása érinti a gyalogosan és a biciklivel közlekedőket is. 

A kocsisorokba zártság miatti felfokozott stressz pedig nemcsak a balesetveszélyt növeli, hanem bizonyítottan hosszú távú egészségkárosodást is okoz,

hiszen sokan már remegő gyomorral indulnak el otthonról arra gondolva, hogy aznap még mi vár rájuk. A tömegközlekedés sem ússza meg: számtalanszor kell átélni az utasoknak, hogy a dugók miatt sok csomópontban keresztbe állnak az autók, sokszor akár percekig a síneken ragadva, így sem a buszok, sem a villamosok nem tudnak tovább menni, miáltal a menetrend is tarthatatlanná válik.

A dugókon kívül a parkolás helyzete sem ad okot örömre az autóval közlekedőknek. Nemcsak az ő életüket nehezítik tovább a drasztikusan megemelt parkolási díjak, a meghosszabbított fizető várakozási időszakok, valamint az egyre kijjebb tolt fizetős parkolózónák, hanem azok a fizetős övezetben lakók is megisszák ennek a levét, akik különböző szolgáltatásokat vennének igénybe. 

Sokan ugyanis azért mennek ide autóval, mert munkaeszközeiket másképp lehetetlenség szállítani, a megnövekedett parkolási díjakból eredő pluszköltségeket pedig beépítik szolgáltatásaik árába, amit végső soron a megrendelők fognak megfizetni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.