„A szabadság nemzete vagyunk”

A szabadságharcra tekintve láthatjuk, hogy csak magunkra számíthattunk 1956-ban, és ma is – fogalmazott Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének Corvin közben tartott ünnepi megemlékezésén. A szabadságharc 66. évfordulójára szervezett ünnepi eseményen felidézték a hősi halált halt Corvin köziek emlékét, továbbá kitüntetéseket adtak át.

Domján Anikó
2022. 10. 18. 17:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mi történelmünket vérrel írták, a mi forradalmaink nem voltak bársonyosak

– mondta Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke a Corvin közben tartott rendezvényen. A forradalomról szólva úgy fogalmazott: ez a nép a szabadságért az életét is hajlandó volt áldozni.

Lomnici Zoltán kiemelte, az elmúlt évszázadok küzdelmeiben és különösen az 1956-os szabadságharcra tekintve láthatjuk, hogy csak magunkra számíthatunk. Úgy fogalmazott: a környező, „soha nem volt országokban” egészen más a helyzet, mindig voltak szövetségeseik akikre támaszkodhattak, szemben Magyarországgal. 

Az illúziókat félre kell tenni, csak magunkban bízhatunk. Ez így volt akkor, és így van most is

 – nyomatékosította azt, hogy a szovjet elnyomóhadsereg elleni kilátástalan küzdelemben egyedül maradt Magyarország, a nyugat közömbös volt.

A tiszteletbeli elnök arról is beszélt a megemlékezésen, hogy 1945 és a rendszerváltás között csak az a néhány csodálatos történelmi pillanat adatott meg a magyaroknak, ezeket pedig a pesti és a vidéki srácoknak, valamint a határon túli hőseinknek köszönhetjük, akik az életük kockáztatásával mindenkivel megértették: igenis lehet szabad Magyarország. 

Hangsúlyozta azt is: a forradalom és szabadságharc eszméjét az ifjúság viheti tovább. Szemtanúk leírására hivatkozva azt a képet idézte fel Lomnici Zoltán, amikor egy testes orosz katona ráült a Corvin közben elhunyt magyar harcosok holtestéből álló kupacra és pipázott. Ez, fogalmazott, egyszersmind a szimbóluma is annak a szörnyűségnek, amit akkor velünk tettek az elnyomók.

Wittner Máriáról megemlékezve úgy szólt: nagyon büszke, hogy 2016-ban átadhatta neki az emberi méltóság díját. Mint ismert, a napokban elhunyt Wittner Mária, aki az 1956-os forradalom idején szabadságharcosként a Corvin közben és a Vajdahunyad utcában tevékenykedett, ezért később halálra is ítélték. Az ítéletet később életfogytiglanira változtatták, a börtönből 1970-ben szabadult.  

Gyerekként nem akartuk elhinni, hogy a Sztálin-szobrot le lehet dönteni. Végül a szobor megadta magát, lehullott a földre

 – emlékezett vissza Csigás Zoltán, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke a 66 évvel ezelőtti napokra. Visszaemlékezésében elmondta: 14 éves volt az események idején és ott volt a Corvin közben is a sztálinista diktatúra és a szovjet megszállás ellen folytatott fegyveres felkelés egyik fővárosi központjában. 

Ha tudni akarjuk, hogy mi is a szabadság, az ötvenhatosokra kell tekintenünk: ők azok, akik mindent feláldoztak a szabadságért, függetlenségért

– mint mondta, ezt személyesen is megtapasztalta. Hozzáfűzte: a teherautók platóján, kisemmizett életükért küzdő srácok a jelképei annak, hogy a szabadság nem üres szólam. 

Az ünnepségen Hűség a Hazához elismeréseket adtak át, továbbá koszorúkat helyeztek el a központi ’56-os emléktáblánál. 

 

Borítókép: Az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének Corvin közben tartott ünnepi megemlékezése (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.