Az állami ellátásokat is növelné a 30 éves korig adott adómentesség

A csecsemőgondozási díjnak (csed) és a gyermekgondozási díjnak (gyed) is van adótartalma, ezeket az ellátásokat is érintheti, ha a kormány kiterjeszti a fiatalok adómentességét. Orbán Viktor egy parlamenti azonnali kérdésre válaszolva ejtett szót a kormány újabb családpolitikai lépéséről, amely szerint azok az édesanyák, akik harmincéves kor előtt gyermeket vállalnak, további öt évig részesülhetnének a fiatalok adómentességében.

2022. 10. 06. 7:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyermekek után járó állami támogatásokat is növelné, ha a kormány kiterjesztené a fiatalok adómentességét. A 2022 januárjától elérhető, 25 év alatti fia­talokat érintő személyi jövedelemadó-mentesség most is hatással van a csecsemőgondozási díjra (csed) és a gyermekgondozási díjra (gyed) is. A fiatal (25 év alatti) kismamák most is adómentesen jutnak hozzá ezekhez a transzferekhez. 

A csed a korábbi bruttó fizetésük száz százaléka is lehet, az adómentességet az adott évben érvényes átlagbérig lehet igénybe venni, havi hetvenezer forint pluszpénzt jelenthet. A gyed maximum bruttó 280 ezer forint lehet, ez ugyanis az aktuális minimálbér kétszeresének maximum hetven százaléka. 

A maximális folyósított összeg esetén havi 42 ezer forint személyi jövedelemadót vonnak le ebből a támogatásból, ezzel növekszik a kézhez kapott pénz, ha a jogosult 25 év alatti.

Nem jellemző azonban, hogy a 25 éves koruk előtt gyermeket vállaló édesanyák fizetése lehetővé tenné a maximális összegre való jogosultságot, hiszen nem gyakori, hogy valaki a munkába állás után rövid idővel átlagbért fog keresni.
Éppen emiatt lehetne nagy segítség, ha a kismamák számára kitolnák az adómentesség felső korhatárát. Ahogy arról a parlamentben egy azonnali kérdésre válaszolva 

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, a kormány azt tervezi, hogy a fiatalon gyermeket vállaló kismamák számára harmincéves korig elérhetővé tennék az adómentességet. 

Ezzel arra ösztönöznék a fiatal lányokat, asszonyokat, hogy még harmincéves koruk előtt vállaljanak gyermeket, aminek köszönhetően nagyobb jövedelemre tehetnek szert. A kormányfő egyébként többször hangsúlyozta: a magyar családpolitika célja az, hogy anyagilag is jobban járjon a szülő, ha gyermeket vállal, mintha ezt nem teszi meg. A cseden ennek megfelelően 2021-ben is nagyot emelt a kormány, július 1-jétől lett a korábbi fizetés hetven százaléka helyett száz százalék. A minimálbér folyamatos emelésének köszönhetően pedig a gyed maximális összege is évről növekszik.
Azoknak a fiatal nőknek is megoldást kínál a támogatási rendszer, akik a felsőoktatásban tanulnak.

Az egyetemi tanulmányok idején, vagy az azt követő egy évben gyermeket vállaló kismamák diplomás gyedben részesülhetnek. 

Ez alapképzés esetén az éppen aktuális minimálbér hetven százaléka, felsőfokú képzés esetén pedig a garantált bérminimum hetven százaléka. Az adómentesség ezt az ellátást is érinti, akár havi hatvanezer forinttal is többet kaphat kézhez, ha valaki 25 év alattiként kapja az ellátást.

Borítókép: A magyar családpolitika célja az, hogy anyagilag is jobban járjon a szülő, ha gyermeket vállal (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.