„Az Európai Uniónak változtatnia kell a felfogásán”

Egy háború esélye mindig akkor nő meg, amikor a nemzetek jogairól elfeledkeznek – jelentette ki Tomasz Sakiewicz, a Gazeta Polska főszerkesztője Budapesten, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) és a Gazeta Polska szerződésének megújításán, szerdán. Csizmadia László, a CÖF–CÖKA elnöke leszögezte, a magyar és a lengyel nép példamutató történelmi barátságát nem törheti ketté semmilyen esemény.

2022. 10. 19. 19:18
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Közös históriánk ezeréves múltra tekint vissza. A magyar és a lengyel nemzet együttműködése óriási. Ha az Európai Unió a kezdetektől fogva ehhez – a tiszteleten alapuló barátsághoz – hasonlóan épült volna fel, akkor ma egészen biztosan máshol tartanánk – nyilatkozta Tomasz Sakiewicz, a Gazeta Polska főszerkesztője Budapesten, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) és a Gazeta Polska szerződésének megújításán, szerdán.

Tomasz Sakiewicz a háborúról szólva kifejtette, globális változások vannak kialakulóban a világban, s ez Európát is érinti. Fotó: Havran Zoltán

Ismert, a CÖF–CÖKA 2012-ben stratégiai szerződést írt alá a Gazeta Polska 450 klubjával. Ezen szerződést most, a tízéves évfordulón újítják meg. Tomasz Sakiewicz a háborúról szólva kifejtette, globális változások vannak kialakulóban a világban, s ez Európát is érinti. Mint részletezte, Ukrajnát már közel annyian hagyták el, mint ahányan ma Magyarországon élnek. Lengyelországban tartanak attól, hogy a háború tovább terjedhet. 

 

A háború esélye mindig akkor nő meg, amikor a nemzetek jogairól elfeledkeznek

– A történelemből tudjuk jól, Oroszország érdekeit erővel érvényesíti. Ha az érdekekről van szó, náluk nem számít a barátság – tette hozzá. Tomasz Sakiewicz úgy vélekedett, egy háború esélye mindig akkor nő meg, amikor a nemzetek jogairól elfeledkeznek. 

Minket, közép-európai népeket emiatt jelenleg nem csak keletről fenyeget veszély. Nyugatról meg akarják mondani nekünk, hogy mi a demokrácia. 

Sőt, már Olaszországot és Svédországot is meg akarják büntetni, mert népük – demokratikus eszközökkel élve – másképp választott, mint ahogyan azt az európai elit elképzelte. Ezen a felfogáson változtatni kell. Ha a világ népei megértenék, és magáévá tennék országaink együttműködésének alapjait, ma egészen biztosan sehol a világon nem lenne háború, és nem kéne beszélnünk gazdasági válságról sem. Minden háború abból indul ki, hogy egy nemzet azt gondolja, jobb a másiknál – mondta a főszerkesztő, hozzátéve, hibásnak tartja az EU-t amiért nem tudta megakadályozni a háború kitörését.

 

A két világháború megtanított minket valamire

– Az orosz–ukrán háború nemcsak az EU kormányfőit hozta váratlan helyzetbe, de országait, népeit is. Az orosz agresszió elfogadhatatlan. A nemzetek és nemzetiségek jogainak semmibevétele a polgári szabadságjogok megnyirbálása mindkét fél részéről elítélendő – nyilatkozta Csizmadia László. A CÖF–CÖKA elnöke hozzátette, a magyar és a lengyel nép a béke pártján áll. 

Mint mondta, a magyar és a lengyel nép példamutató történelmi barátságát nem törheti ketté semmilyen esemény. 

– Az első és a második világháború népeinket megtanította arra, hogy a náci és bolsevik agresszorok mindenre képesek. Az orosz–ukrán háború következményeinek megfontolt értékelése után világossá vált, hogy a V4-ek összefogása megkerülhetetlen kapocs. Biztonságot nyújt a politikai és gazdasági globalizáció vészesen erősödő előretörésével szemben – mondta.

Fotó: Havran Zoltán

Csizmadia László hozzátette, az elhangzottak tükrében elérkezettnek látják az időt arra, hogy kiegészítsék és megerősítsék a CÖF–CÖKA és a Gazeta Polska stratégiai együttműködését.

Borítókép: Tomasz Sakiewicz és Csizmadia László (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.