Délután nagyobb számban alakulhat ki záporeső, zivatar

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 26 Celsius-fok között alakul, délkelet felé haladva számíthatunk a magasabb értékekre.

Forrás: Met.hu/Köpönyeg2022. 10. 01. 7:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az éjszaka érkezett felhő- és csapadékrendszer fokozatosan észak, északkelet felé helyeződik, miközben szakadozik, illetve veszít erejéből, másutt a szakadozott felhőzet mellett kisüt a nap – írja a Met.hu.

Délután nagyobb számban a Dunától keletre alakulhat ki záporeső, akár heves zivatar. 

A nap második felében északnyugat felől egy hidegfront vastagabb felhőzete húzódik fölénk, és késő délutántól megnövekszik a csapadékhajlam is. A nyugati, délnyugati, majd estétől az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szelet élénk, helyenként erős lökések kísérhetik, de zivatarok környezetében is lehetnek erős, néhol akár viharos széllökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 26 Celsius-fok között alakul, délkelet felé haladva számíthatunk a magasabb értékekre. 

Késő este 10 és 17 Celsius-fok közé hűl le a levegő.

Forrás: Met.hu

Az éjszaka első felében átmenetileg mindenütt megnövekszik a felhőtakaró, majd az éjféli óráktól szakadozásnak indul, hajnalra már jelentősen csökken a felhőzet. A szélvédett részeken pára, köd képződhet. 

Eleinte szórványosan, majd egyre kevesebb helyen várható csapadék. Az északnyugati, nyugati szél megélénkül, helyeként meg is erősödik. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13 Celsius-fok között valószínű, a szélvédett hidegre érzékeny részeken több ennél alacsonyabb értékek is lehetnek.

Orvosmeteorológia

Gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket, mely különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket – írja a Köpönyeg.hu.

Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítőképességünk is romolhat. 

Ennek köszönhetően sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A szív- és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet. Náluk jellemzően vérnyomás-ingadozás, szédülékenység alakulhat ki.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.