Jourovától a radikálisokon át Bajnaiékig

Visszatérő vendég Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke az Avaaz rendezvényein. A Soros Györgyhöz köthető baloldali aktivistahálózathoz tartozó portál kampányigazgatója volt az a Paul Hilder, aki a Bajnai Gordon korábbi magyar miniszterelnök nevével fémjelzett DatAdat-cégcsoporthoz tartozó Datapraxis ügyvezetője. A magyar választásokat már 2014-ben és 2018-ban is befolyásolni próbáló Avaaz és az adatgyűjtő cég története szorosan összefonódhat.

Munkatársunktól
2022. 10. 06. 5:45
null
BELGIUM-EU-MEDIA-PRESSER Fotó: KENZO TRIBOUILLARD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dezinformációról tartott előadást tavaly az Európai Bizottság alelnöke az Avaaz egyik webináriumán. Vera Jourová visszatérő vendége a Soros-féle szervezetnek. 2018 októberében Monika Ladmanovával, illetve a szintén az amerikai milliárdoshoz köthető Daniel Braunnal találkozott a Soros támogatta Avaaz Foundation eseményén.

Az Avaaz a világ egyik legprofibban működő radikális baloldali aktivistaközössége. Soros György ezen szervezete már a 2014-es országgyűlési és európai parlamenti választásokat is igyekezett befolyásolni.

– Mint az Open Society Foundation (OSF) hivatalos és a DCLeaksen kiszivárogtatott irataiból kiderült, csaknem száz olyan programot finanszíroztak, amelyek a különböző társadalmi csoportok mobilizációját, az ellenfelek lejáratását, ellehetetlenítését vagy a liberális agenda jobb színben való feltüntetését szolgálták. Ezek közül, minthogy már akkor kulcsfontosságú tagállamnak számítottunk, 39 érintette közvetve vagy közvetlenül hazánkat, s a teljes támogatási összeg 23,8 százalékát itt költötték el – írtuk korábbi cikkünkben.

Az origo.hu a 2018-as választások befolyásolási kísérletéről így írt: a

Az Avaaz nevű csoport „óriási nagyságrendű fizetett internetes hirdetéssel kampányol Soros ellenzéki jelöltjei mellett”, tehát „fennáll annak a gyanúja, hogy kívülről indított politikai hirdetésekkel játsszák ki a magyar választási törvényeket”.

A cikk szerint az Avaaz már több külföldi választáson is beszállt a kampányba, mindenhol a bevándorláspárti jelölteket támogatva. Az Origó akkori anyagában szerepelt, hogy a Facebookon és a Messengeren húszpercenként jelent meg hirdetés az Orbán-kormány elűzéséről és a Fidesz elleni összefogásról, a hirdető pedig az Avaaz nevű Soros-szervezet, amely 2018 márciusa óta aktivizálta magát a kampányban.

A lap szerint a liberalizmust nyíltan vállaló politikai aktivistahálózatot kezdetektől fogva Soros György pénzeli: 

2006-ban indulásként 150 ezer dollárt juttatott nekik a Nyílt Társadalom Alapítványok, 2009-ben pedig már háromszázezret kaptak egy másik Soros-szervezettől. Felidézik: a „klikkmozgalom” külföldön már jól ismert, 194 országban van jelen, és egyes információk szerint 46 millió tagja van.

Az Avaaz.org nevű platform korábbi kampányigazgatója volt az a Paul Hilder, aki jelenleg a DatAdat-cégcsoporthoz tartozó Datapraxis ügyvezetője. A brit Soros-fióka az ezredfordulón társalapítója volt a Soros-pénzből megalapozott Opendemocracy.net elnevezésű internetes felületnek is. Hilder 2016 és 2018 között nemzetközi vezérigazgatója volt a Crowd Pac nevű londoni cégnek. Amíg ott dolgozott, csatlakozott Bernie Sanders amerikai demokrata elnökjelölt kampányához is.

A DatAdat nevű cégcsoportban ugyan részt vesz például Gyurcsány Ferenc volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám, a baloldal 2010-ben, 2014-ben és 2018-ban is sikertelen kampányguruja, Szigetvári Viktor, de az igazi nagyvad Bajnai Gordon. Róla tárgyalópartnere és régi kollégája, Gansperger Gyula a következőket mondta egy, a Városháza-üggyel kapcsolatban nyilvánosságra került hangfelvételen: 

Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött, ugye én azt gondolom, a külföldi erők és finanszírozók állnak. […] Ugye kik ezek az erők? Ugye egyik része ez a Soros-birodalom, fogalmazzunk így. A másik része azok a nagytőkés csoportok, Németország, az Egyesült Államok főleg, akik itt szeretnék, hogyha befolyással rendelkeznének. Én azt gondolom, hogy ezeknek az embere a Gordon.

Talán mindennek tükrében nem is meglepő, hogy az adatgyűjtés kampányszempontból stratégiai projektjében nemcsak volt munkatársai, de maga Bajnai is személyesen, illetve egész pontosan egy másik cégén keresztül, tulajdonosként jelent meg. A 2022. évi országgyűlési választás során pedig a DatAdat aktívan bekapcsolódott Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnökjelölt kampányába.

Borítókép: A cseh politikusnőt is befolyásolhatták Sorosék (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.