Megérkezett a Magyar Honvédség első Lynx gyalogsági harcjárműve

Az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütételén mutatták be a haderőfejlesztés egyik fontos technikai pillérét.

Magyar Nemzet
Forrás: Honvédelem.hu2022. 10. 15. 15:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A haderőfejlesztés két legfontosabb pillére, ember és technika ma együtt van itt jelen. Az átadott harcjárművekkel az egyik legmodernebb eszközzel gazdagodik a honvédség – rögzítette Szalay-Bobrovniczky Kristóf  honvédelmi miniszter az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütétele, valamint a Lynx harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepségen a Honvédelem.hu portál beszámolója szerint.

A honvédelmi miniszter mellett beszédet mondott Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is, aki köszöntőjében üdvözölte, hogy a kormány biztosítja a honvédségnek szükséges feltételeket és támogatást, valamint azt, hogy vannak olyan gyárak, befektetők, mint a Rheinmetall, amely XXI. századi technológiát biztosít a honvédségnek. Emellett köszönetet mondott azoknak, akik vállalták az önkéntes szolgálatot.

Armin Papperger, a harcjárműveket gyártó Rheinmetall AG vezérigazgatója arról beszélt, milyen előnyös, hogy egy olyan kormány van Magyarországon, amely gondoskodik a honvédségről. 

– A katonákra nézve, látja rajtuk az elkötelezettséget, az elhivatottságot és azt, hogy készek megvédeni országukat, Európát és a NATO-t. Most a legjobb védelmet, igazi csúcstechnológiát kap a honvédség 

– jelentette ki.

A portál írása kitér arra, hogy az eskütételen kiállították a Lynx harcjárművet, melyből a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint 2023-ig 46-ot szállít a cég, azután 2029-ig 172-t, amelyeket már Magyarországon gyártanak. Mint írták, a Lynx felszereléséhez tartozik többek között gépágyú és páncéltörő rakéta. Az önkéntes katonai szolgálatot vállalók féléves – egyszer fél évvel meghosszabbítható – kiképzést kapnak. Ez idő alatt illetményben és különféle kedvezményekben részesülnek, továbbá a felsőoktatási felvételihez is többletpontot kaphatnak. Jelezték: a kiképzések országszerte 17 helyszínen zajlanak, szombaton a Petőfi laktanyában csaknem 250 önkéntes katonai szolgálatot vállaló tett esküt.

Fotó: MTI

Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, az ünnepségen beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök is, aki hangsúlyozta: az évtized végére hazánk képes lesz arra, hogy komplett fegyverrendszereket gyártson le önerőből.

– Keleten pusztít a háború, nyugatról megszámlálhatatlan mennyiségű fegyver áramlik a frontra, délen pedig migránsok ostromolják a határt 

– szögezte le a kormányfő. Elmondta, hogy hazánk sem maradhat le a felkészülésben.

Borítókép: Budapest, 2022. október 15. Orbán Viktor miniszterelnök az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütétele, valamint a Lynx KF41 harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepségen a Petőfi Sándor laktanyában 2022. október 15-én. A kormányfő mellett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.