Potápi: A mai napig semmiféle bocsánatkérésre nem került sor

Az államtitkár szerint vérlázító és megdöbbentő a munkácsi turulszobor eltávolítása.

2022. 10. 18. 11:29
MUNKÁCSI VÁRBAN TALÁLHATÓ TURUL SZOBOR
MUNKÁCSI VÁRBAN TALÁLHATÓ TURUL SZOBOR Fotó: unknown Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

–A mai napig semmiféle bocsánatkérésre nem került sor, sem az ukrán állampolgárságú magyar emberektől, sem a magyar nemzettől. Várjuk a bocsánatkérésüket!

– hangsúlyozta lapunknak a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a munkácsi turulszobor eltávolításával kapcsolatban. Potápi Árpád János kiemelte: ilyen esetben az ukrán félnek kellene először megszólalni, megkeresni a felelősöket és kérdőre vonni őket. Mint mondta, a szobor jelképezte a kárpátaljai magyarságot, ugyanakkor a békés egymás mellett élés szimbóluma is volt. – A turulszobor lassan egy héttel ezelőtt történt eltávolítása vérlázító, megdöbbentő, felháborító és minden magyarázatot nélkülöző eljárás volt Munkács városától – hangsúlyozta az államtitkár, aki a szobor eltávolítását egyértelmű provokációnak tartja. 

Egy EU-tagjelölt országban alapvető fontosságú kell hogy legyen a demokratikus értékek és a kisebbségi jogok betartása, aminek része a történelmi emlékművek kölcsönös tisztelete is 

– emelte ki az államtitkár.

Mint emlékeztetett: közel 7-8 éve zajlik ez a folyamat, a mostani tehát nem egyedi, számtalan hasonló példát lehet említeni a múltból. Potápi Árpád János szerint megdöbbentő, hogy a háború kellős közepén egy városi tanácsnak ez a cselekedet volt a legfontosabb.

Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a szobor eltávolítása jogilag számos sebből vérzik, és felhívta a figyelmet, hogy mind a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, mind a szobrot adományozó Pákh Imre üzletember is jogorvoslatot kér. 

Az államtitkár hozzátette: „Azt tudom mondani, ha mindez nálunk történik meg, Magyarország rögtön bocsánatot kért volna és saját forrásból állítottuk volna vissza a szobrot.”

Mint arról korábban írtunk, október 13-án Munkácson lefűrészelték és eltávolították a turulszobrot. Ez már a második ilyen eset volt: 1924-ben ugyanis a csehszlovákok lebontották az eredeti turulszobrot, majd amikor a szovjetek átvették a hatalmat, beolvasztották és vörös csillagokat készítettek belőle, amikből Magyarországra is jutott. A szobrot 2008 márciusában állíttatta vissza Pákh Imre üzletember, akinek édesapja közel húsz évig dolgozott azon, hogy a munkácsi várba visszakerülhessen a turulmadár. 

Borítókép: a munkácsi turulszobor ( Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.