Segítséget nyújt a Baranya Megyei Önkormányzat a településeknek

Az országban eddig példa nélkül álló programot indít a Baranya Megyei Önkormányzat: energetikai javaslatokkal a jó gyakorlatok megosztásával nyújtanak támogatást a településeknek – olvasható a Baranya megyei hírportálon, a Bama.hu cikkében.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Bama.hu2022. 10. 12. 9:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új elemmel bővült a Baranya segít program, jelentette be Őri László, a megyei közgyűlés elnöke. Energetikai pontot létesítenek azzal a céllal, hogy szakemberek közreműködésével javaslatokkal és a takarékosságot segítő jó gyakorlatok megosztásával nyújtsanak támogatást az önkormányzatoknak az optimális döntések meghozatalában és a gazdaságosabb energiafelhasználás megvalósításában.

Őri László a Bama.hu kérdésére kifejtette, hogy „orosz–ukrán háború és az arra adott elhibázott brüsszeli szankciós politika miatt egész Európa szankciós felárat fizet az energiáért.”

Kiemelte:

Az emiatt kialakult helyzet soha nem látott kihívások elé állított mindannyiunkat. Épp ezért döntött úgy a megyei önkormányzat, hogy az energiagazdálkodásban szakmai segítséget nyújt az önkormányzatoknak. A megyének ugyanis működnie kell.

A Bama.hu arról érdeklődött, hogy az egyszerű takarékossági intézkedések, például a fűtés mérséklése, a közvilágítás csökkentése mellett milyen intézkedésekkel lehet azonnal és érdemben csökkenteni a kiadásokat, melyre Őri László így válaszolt:

„Azt gondoljuk, hogy a jó gyakorlatok minden önkormányzat számára hasznosak lehetnek. Az energetikai szakemberek olyan javaslatokat tudnak kínálni a polgármestereknek, melyekkel csekély anyagi ráfordítással jelentős energiatakarékosság érhető el.” 

A megyei közgyűlés elnöke példaként említette a födémszigetelést, vagy a nyílászárók egyszerű eljárással történő szigetelését is, amivel akár 20–30 százalékkal csökkenthetőek a fűtési költségek. Véleménye szerint sok esetben az is elég, ha abban segíteni tudnak, hogy átcsoportosításokkal optimálisan tudják kihasználni a tereket az ingatlanokban az önkormányzatok.

Őri László a gyakorlati megvalósításról elárulta, hogy  „a 301 baranyai önkormányzatnak első körben egy kérdőívet fog eljuttatni a megyei önkormányzat, ezt energetikai szakemberek elemzik ki. Ezt követően járásonként tájékoztató fórumokat szerveznek majd a polgármestereknek.”

Az önkormányzati energiapont szakmai vezetője, Háber István létesítményenergetikai szakmérnök úgy nyilatkozott, a feladat nemcsak energetikai szaktudást kíván, hanem egy olyan elemző- és értékelőkészséggel rendelkező csapatot, amely az általánosan megfogalmazott módszerekből, egy adott településre vonatkozó legjobb cselekvési tervet képes meghatározni.

A baranyai közgyűlés elnöke két esztendeje, a koronavírus-járvány első hulláma idején indította útjára a Baranya segít programot azzal a céllal, hogy segítse az egészségügyben dolgozók munkáját.

A támogatások részeként FFP2-es maszkokat kaptak a Pécsett és Baranyában dolgozó háziorvosok, segítették a Pécsi Gyerektaxi karanténjáratát, a Covid-osztály dolgozóinak pedig több alkalommal kávét és frissítőket vittek – írja a Baranya megyei hírportál.

Tavaly cipősdoboz-akciókat is szerveztek, a csomagokat hátrányos helyzetű gyermekeknek juttatták el karácsony előtt, mindezek mellett 2021 végén több száz adag meleg ebéddel lepték meg Baranya megyében az ünnepek alatt szolgálatot teljesítő mentősöket és háziorvosokat – tette hozzá a lap.

Borítókép: Őri László (Forrás: Fotó: Facebook/Őri László)

Az eredeti cikk ITT olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.