Garantáltan megrövidíti az életünket az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása – számolt be egy friss kutatás eredményéről az EuroNews. A vizsgálat során növényi alapú ételek néhány típusát, a tartós kenyereket, kekszeket, előre csomagolt készételeket, süteményeket és zacskós leveseket vizsgáltak.
A nemzetközi kutatócsoportok közel 120 ezer, 55 éves ember adatait elemezték. A nemrég publikált eredményekben közölték, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a korai halált okozó egészségügyi problémák igencsak szoros összefüggésben állnak: nemcsak az elhízással, a szív-ér rendszeri betegségekkel, hanem a 2-es típusú cukorbetegséggel is számolniuk kell azoknak, akik a sokszorosan feldolgozott, előre csomagolt és elkészített, hosszan „friss” ételeket választják.
Mit jelent, ha valami ultrafeldolgozott?
Az ENSZ megfogalmazása szerint olyan ételek és italok gyűjtőneve, amelyeket a gyártás során különböző mesterséges tartósítószerekkel, színezékkel, cukorral tesznek vonzóbbá a vásárlók számára. Ezek a termékek a napi ajánlott sóbevitel többszörösét tartalmazzák, hozzáadott cukorral édesítik, de számos más olyan összetevőt is tartalmaznak – transzzsírt, telített zsírt, mesterséges színezéket, ízesítőt és tartósítószert –, amely segít megtartani állagukat és növeli eltarthatóságukat: a csipszek, a reggelizőpelyhek és a mirelit ételek legtöbbje is ide tartozik, ahogyan a csomagolt kenyerek és az instant levesek is.
A most végzett kutatás során a növényi eredetű, ám ultrafeldolgozott élelmiszerek egy csoportját hasonlították össze néhány nem feldolgozott, vagyis nyers élelmiszerrel. Az eredmények pedig magukért beszélnek:
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása a szív-ér rendszeri betegségek kockázatának ötszázalékos és a halálozási arány 12 százalékos növekedésével járt. Míg azok a termékek, ételek, amelyek gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben vagy diófélékben gazdagok, a korai halálozás kockázatát jelentősen csökkentették: a szív-ér rendszeri megbetegedések kockázata hét százalékkal, a szívkoszorúér-betegség kockázata 8 százalékkal csökken, ha az elfogyasztott ételek tíz százaléka ilyen összetevőket tartalmaz.