Menütervezéssel időt és pénzt spórolhatunk meg

Sokat spórolhatunk, ha minden héten előre eltervezzük, milyen ételeket szeretnénk készíteni. Ezzel a módszerrel nemcsak pénzt, időt és energiát spórolunk, de garantáltan megőrizhetjük egészségünket is.

2023. 01. 04. 14:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészséges, kiegyensúlyozott életmód fenntartásához óriási segítségünkre lehet a menütervezés – véli Okos Tímea táplálkozás-szakértő, aki szerint időben, pénzben, mentális és testi energiában is rengeteget spórolhatunk, ha előre megtervezzük a családi étkezéseket. 

A közösen elkészített ételek és étkezések segítenek, hogy gyermekünk jó evő legyen.                        Fotó: Okos Tímea

Mindössze húsz percet kell ráfordítanunk hetente arra, hogy átgondoljuk és papírra vessük, milyen ételeket fogunk készíteni, majd ezekhez összeírjuk a beszerzendő alapanyagokat. Így már tudatosan és célirányosan vásárolhatunk, amivel újabb időt és energiát nyerhetünk 

– sorolta. A szakember szerint a tudatos tervezéssel sokkal kevesebb többszörösen feldolgozott ételt veszünk le a boltok polcairól, és kevésbé válunk a reklámok áldozataivá. – Az ételek alapanyagai­nak listája segít, hogy ne csábuljunk el feleslegesen. Ezzel is maximalizáljuk az ételeink tápértékét, és támogatjuk az egészségünket, és az egészséges életmóddal kapcsolatos céljainkat – mondta.

Okos Tímea: Ezzel a módszerrel megőrizhetjük az egész család egészségét. Fotó: Teknős Miklós

A táplálkozás-szakértő arról is beszélt, a kisgyermekes családoknak ez a módszer nemcsak pénztárca- és időbarát, de abban is segít, hogy elkerüljék a válogatósságot. – A jó evő gyerekek neveléséhez is elengedhetetlen a tudatos tervezés, hiszen ennek híján fáradtan, a hűtő előtt álldogálva a legritkább esetben kezd neki újdonságokkal kísérletezni az ember. Márpedig a változatosság és az új ételek a kulcs a válogatósság ellen, ahogy az is, hogy ne menjünk bele a „rendelésre főzésbe” és a többféle opciók kínálásába – tanácsolta Okos Tímea.

A fiatal szakember évek óta azért dolgozik, hogy az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás ne csak elméletként jelenjen meg az emberek életében. – Hiszem, hogy a jóllét a minőségi étkezéssel, mozgással és az önmagunkkal való törődéssel kezdődik. Hiszem azt is, hogy a következő generáció egészsége is a mi kezünkben van, amelyet a jó példákkal alapozhatunk meg: mint a közösen elkészített ételek és az étkezések. A családok jelentős része viszont hetente kevesebb mint három alkalommal ül le együtt az asztalhoz – hívta fel a figyelmet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.