A baloldali sajtó előszeretettel alkalmaz kettős mércét

A balliberális sajtó ünnepelt 2022. szeptember 28-án, a Magyar Helsinki Bizottság pedig azóta is rendszeresen dicsekszik az esettel. A Fővárosi Törvényszék aznap született ítélete szerint ugyanis hamis, szükségtelen, ráadásul a történelmi hagyományok miatt félelemkeltő is volt a Figyelő által közzétett Soros-lista. A listán szereplő két korábbi pernyertes ügyét követően 34 másiknak is igazat adott most a bíróság, kimondva, hogy az azóta megszűnt lapot kiadó Mediaworksnek bocsánatot kell kérnie, és fejenként kétszáz–ötszáz ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében.

Magyar Nemzet
Forrás: Tűzfalcsoport2022. 11. 23. 11:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi, 2020-ban véget ért perben a két felperest „meglepő módon” a TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédjei képviselték – érdekes módon, mintha egy hálózat húzódna meg a háttérben. Errre utal, hogy a Helsinki Bizottságtól érkező jogi képviselőt, Tóth Balázst a most meghozott ítélet kapcsán idézte a HVG mint a 34 felperes egyike. Joggal merül fel a kérdés, hogy 

mennyire etikus egy ügyvéd részéről úgy eljárni egy perben és képviselni az ügyfelet, hogy személyesen is érintett. 

Hiszen a jelek szerint egy már sikeres eljárás után, mint az említett listán szereplő személy, ő is úgy döntött, hogy perel – írja a Tűzfalcsoport.

 A Tűzfalcsoport készített egy válogatást, melyben sorra veszi azokat a cikkeket amelyekben a baloldali portálok pontosan ugyanazt tették, amivel a jobboldalt vádolják:

  • A HVG 2017. december 21-én jelentetett meg egy cikket Mi kell ahhoz, hogy valaki a NER kedvelt ügyvédje legyen? címmel. Ebben azt állítják, hogy a szakmaiság cseppet sem számít, csak a barátság és a régi ismeretség. Ezután el is kezdik sorolni az ügyvédeket, akik szerintük nem szakmaiak.
  • Az Átlátszó oldalán jelent meg egy írás 2018. május 27-én Ők működtetik a NER üzleti hátországát: bemutatjuk az oligarcha utánpótlás-válogatottat címmel. Ebben a felsorolt személyeket úgy jellemzik, hogy középszerűek, ügyeskedők. Azért utánpótlás-válogatott, mert tizenegy embert gyűjtöttek össze, hivatkozva az Index cikkére, melyben szintén egy focicsapatnyi személyt listáztak Mészáros Lőrinc cégeivel kapcsolatban.
  • A 444.hu 2013 októberében egy egész cikksorozatot szentelt jobboldali emberek listázásának A 30 legszervilisebb magyar címmel. Az írásokban úgy jellemzik az embereket, mint a hatalom kiszolgálói, akik „gerinctelen, szolgalelkű, pedálozó nyálgépek” (1. rész, 2. rész és végül a „szupermegadöntő”). Az 1. részben még Hegedűs Zsuzsa is szerepelt, akit aztán „rehabilitáltak”, miután kikelt a miniszterelnök 2022-ben Tusnádfürdőn elmondott beszéde miatt. 

Érdekes módon ilyenkor teljesen rendben van, hogy minősítgetnek és listáznak.

  • A többi, fent említett cikkhez képest viszonylag friss a Telex 2022. március 17-i írása, amelynek Jogerősen is lehet a Fidesz janicsárképzőjének hívni a Matthias Corvinus Collegium Alapítványt a címe. Ebben annak az örömüknek adtak hangot, hogy Molnár Zsolt pert nyert az MCC ellen, és így lehet kifejezetten degradáló jelzőkkel jellemezni a többek között fiatalok tehetséggondozásával is foglalkozó intézményt. Ez utóbbi tevékenységükre használta a politikus a „janicsárképző” kifejezést.

Ezek alapján joggal mondható, hogy

amennyiben a Figyelő listája miatt elmarasztaló ítélet született, akkor a bíróság ugyanígy megvizsgálhatja a balliberális „függetlenobjektív” média által összeállított listákat. Ha nincs kettős mérce, akkor ők sem tehetik ezt meg

 – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: A Magyar Helsinki Bizottság emblémája (Forrás: Vimeo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.