A kárpátaljai magyar oktatás támogatásáért is szervezik idén a Hadik-bált

A Kárpát-medencei magyarság összetartozását is szimbolizálja az esemény.

Szabó Réka Zsuzsanna
2022. 11. 07. 19:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpát-medencei magyarság összetartozását is szimbolizáló Hadik-bált tizedik alkalommal rendezik meg a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumban november végén. Az esemény programjában helyet kapnak többek között határon túli ifjú előadók, illetve hagyományőrző huszárbandériumok, a bál megszervezésével pedig a kárpátaljai magyar oktatást szeretnék támogatni a szervezők.

A budai Vár tövében, az Országházzal szemben, színpompás huszáregyenruhák kíséretében tartják idén is a Hadik András hagyományőrző jótékonysági bált a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumban november 26-án. A rendezvény bevételét a szervezők minden évben jótékonysági célra ajánlják fel. Ebben az évben az orosz–ukrán háború miatt különösen nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyarságot, illetve az ottani magyar oktatás működését szeretnék segíteni.

A Hadik-bálon részt vevők meghallgathatják a Magyar Örökség-díjas Szarka György geológus és a szintén Magyar Örökség-díjas Popovics Béla kárpátaljai helytörténész előadását, megkóstolhatják neves és feltörekvő hazai borászok termékeit, és lesz tombola is. A mulatságon fellépnek olyan határon túli ifjú előadók, mint Popovics Emese és Kovács Vladislava, és a Madarak együttes is zenél majd.

Hagyomány, hogy az eseményen Makrai Katalin, Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök felesége adja át a Hadik-díjat. A míves huszárszablyát minden évben a nemzeti összetartozásért sokat tevő, a gimnázium életében fontos szerepet játszó személynek vagy szervezetnek ítélik oda, a korábbi győztesek között pedig ott van Dörner György Kossuth-díjas színművész, az Újszínház igazgatója, Bencsik András újságíró, lapszerkesztő, a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium vagy a lengyelországi Szent Hedvig Gimnázium is.

Jegyeket a gimnázium titkárságán munkaidőben vásárolhatnak vagy e-mailben ([email protected]) igényelhetnek az érdeklődők. A bálról bővebb leírás található az egyetemi.hu weboldalon.

Borítókép: Vitézek (Fotó: vitezirend.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.