A nyomtatott sajtónak identitásmegőrző szerepe van

A határon túli sajtóban a hírközlésen túl a nemzeti identitás megtartását is szolgálják a nyomtatott lapok – hangzott el egy panelbeszélgetésen.

2022. 11. 12. 13:46
II. KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYAR MÉDIATALÁLKOZÓ
Toót-Holló Tamás
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A nyomtatott lap mellett a honlapon közzétett tartalmakra is nagy hangsúlyt helyeznek az erdélyi Krónikánál – jelentette ki Rostás Szabolcs főszerkesztő. Az online média jelentőségét hangsúlyozva hozzátette: saját anyagaik jó része már a printbe kerülés előtt megjelenik az interneten. 

Kitért arra , hogy a Facebookon keresztül jutnak el nagyon sok olvasóhoz, mert ha oda nem kerül ki egy cikk, az olyan, mintha meg sem írták volna. 

Elmondta azt is, hogy Erdélyben hangsúlyos még a nyomtatott lapok szerepe nemcsak a hírközlés, hanem a nemzeti identitás megtartásának szempontjából is. 

– Igyekszünk kihasználni minden lehetőséget, ennek az összessége teszi ki azt, hogy elérjük a vajdasági magyarság 60-70 százalékát – fogalmazott Bodzsoni István, a Pannon RTV igazgatója. Szerinte emiatt most is érdemes a hagyományos sajtóval foglalkozni. Felhívta a figyelmet arra, hogy az interneten nehezebb kontrollálni a tartalmak áramlását. – Meg kell találni azt az utat, hogy a mi saját, nemzeti-kisebbségi érdekeinket tudjuk érvényesíteni – hangsúlyozta.

Toót-Holló Tamás, a Magyar Nemzet főszerkesztője és a Magyar Nemzeti Médiaszövetség elnöke, a beszélgetés moderátora felvetette, hogy

az olvasók számára manapság teljesen mindegy, hogy egy tartalom átvett anyag vagy saját információ, amit óriási drámának nevezett. 

– Mi ezekkel a dilemmákkal találkoztunk, amikor 2018-ban elindultunk – jelezte Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője. Jelezte: a felvidéki magyarok között a nyomtatott lapnak még van értéke, ám ennek ellenére azt gondolja, hogy most megkezdődött a gyászmunka a nyomtatott sajtó felett. – Ha elengedjük a nyomtatott sajtót, akkor elengedjük a leghűségesebb olvasók kezét – figyelmeztetett.

– Szembe kell néznünk ezekkel a kihívásokkal, de nem teljesen egyforma a végjáték, mert a könyvek még nagyon jól tartják magukat és a hetilapoknál sem annyira rossz a helyzet– vetette fel Toót-Holló Tamás –, hozzátéve, hogy gyorsaságban az online verhetetlen.

– Mi látjuk a pozitív hozadékát is annak, hogy a Facebookon megjelennek a tartalmaink – közölte Molnár Mónika, a horvátországi Képes Újság főszerkesztő-helyettese. Úgy gondolja, hogy a nyomtatott sajtónak megvan a hagyománya, azonban szükséges az, hogy megnézzük: miként tudjuk a legtöbbet kihozni az online világból, bár úgy érezte, rabszolgái a SEO keresőrendszereknek.

– A háború árnyékában a megmaradás szó mást is jelent a kárpátaljaiaknak – vezette fel Toót-Holló Tamás a következő megszólalót, aki Kulin Zoltán, a kárpátaljai TV21 Ungár vezérigazgatója volt. 

– A háború másnapján már kérték, hogy a saját tartalmak helyett a központi műsort sugározzuk 

– számolt be tapasztalatairól Kulin Zoltán. Elmondta, hogy az ő tartalmaik az online térbe költöztek át, valamint beszélt arról is, hogy a magyar férfiak feladatait a szerkesztőségben most a nőknek kell ellátniuk a háború miatt.

Borítókép: Toót-Holló Tamás, a Magyar Nemzet főszerkesztője, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség elnöke a II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.