időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo
A Nép Pártján Mozgalom továbbra sem létezik hivatalosan, de adományokat elfogad

Egyedül oszlatná fel a parlamentet Jakab Péter

Gabay Dorka
2022.11.29. 06:23 2022.11.29. 09:59
Egyedül oszlatná fel a parlamentet Jakab Péter

Tárgysorozatba vételre vár Jakab Péter a parlament feloszlatására tett önálló határozati javaslata, az igazságügyi bizottság mai ülésén dönt erről. Az új választás kiírását szorgalmazó Jakab aktivitása egyébként saját szervezetének bírósági bejegyeztetésére nem terjed ki, A Nép Pártján Mozgalom hivatalosan továbbra sem létezik, de adományokat elfogad a bukott Jobbik-elnök.

Ma dönthet az igazságügyi bizottság Jakab Péter független országgyűlési képviselő a parlament feloszlatására tett önálló határozati javaslatának tárgysorozatba vételéről. Ismert, a Jobbik volt elnöke november elején rukkolt elő azzal az ötlettel, hogy a parlament oszlassa fel önmagát. Jakab szerint ugyanis a Fidesz becsapta a választókat, így a kormány illegitim, az egyetlen megoldás a bukott jobbikos szerint pedig az, ha új választást írnak ki. 

Beszédes, hogy a független képviselő ötletét egyetlen korábbi szövetséges baloldali politikus sem támogatta, erről Jakab maga számolt be közösségi oldalán. 

Mint fogalmazott, „eddig egyetlen ország­gyűlési képviselő sem jelentkezett, aki támogatná a parlament feloszlatását és új választás kiírását. Se fideszes, se ellenzéki”.
Jakab az őszi ülésszak előtt azt ígérte, független képviselőként sem lesz kevésbé aktív, ám az általa augusztus 20-án életre hívott A Nép Pártján Mozgalmat máig nem sikerült bejegyeztetnie a bíróságon, a szervezetnek még saját honlapja sincs.

Adományokat, pénzbeli támogatásokat – a baloldali pártokhoz és politikusokhoz hasonlóan – azért a bruttó másfél millió forintot kereső Jakab Péter is elfogad. Saját honlapján például bárki utalhat Jakab személyes bankszámlaszámára, ehhez mindössze a lakcímét kell megadnia a közlemény rovatban. 

Jakab honlapján egyébként nyoma sincs annak, hányan, összesen mekkora összeggel támogatták az elmúlt három hónapban az augusztusban megalakult, bíróságon azonban még be nem jegyzett mozgalmat. 

A Mandiner megkeresésére a mozgalom sajtórészlege közölte, azt, hogy a bejegyzésre mikor kerül sor, a bíróság tudja megmondani. „Az ország jelenlegi helyzetében ugyanakkor a mozgalom egyetlen napot sem hajlandó elvesztegetni bírósági procedúrák miatt, ezért a tagtoborzást és az adománygyűjtést is folytatjuk, hisz mozgalmunk állami támogatás nélkül építkezik” – fogalmaztak. Hozzátették, a még be nem jegyzett mozgalom támogatására eddig 173 ezer forint folyt be, ezt egy külön erre a célra létrehozott, elkülönített számlaszámon tárolják. Mint írták, az összeget egyelőre nem használták fel, a mozgalommal kapcsolatos költségeket Jakab a saját tiszteletdíjából fizeti.

Borítókép: a bukott politikus javaslatáról ma döntenek (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.