Elindult a kormány barnakőszénprogramja

Már több mint nyolcszáz intézmény 33 ezer tonna szénszükségletet jelzett a mostani fűtési időszakra.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 18. 12:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elindult a kormány barnakőszénprogramja, amely intézmények százainak – állami, egyházi és alapítványi iskoláknak, önkormányzatoknak és azok intézményeinek, óvodáknak és bölcsődéknek – nyújt biztonságot a fűtési időszakban 

– jelentette be egy kisgyőri sajtótájékoztatón Riz Gábor. A magyarországi lignittermelés növeléséért, a villamos energia ellátásbiztonságáért és a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért felelős miniszteri biztos tájékoztatása szerint a Belügyminisztérium (BM) előzetes igényfelmérése alapján 

több mint nyolcszáz intézmény 33 ezer tonna szénszükségletet jelzett a mostani fűtési időszakra. 

Mint mondta, a BM és a katasztrófavédelem munkatársai segítségével az igényfelmérés eredményének megfelelően rövid időn belül ellátják az intézményrendszert a szükséges szénmennyiséggel, azt az egész ország területén, vasúti és közúti szállítással juttatva el az érintett helyekre. 

A program részeként pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kisgyőr általános iskolája az elsők között kapta meg azt a hazai barnaszenet, amellyel erre a télre már biztosított, hogy a diákok és a pedagógusok meleg termekben tanulhatnak és végezhetik oktató-nevelő munkájukat. A miniszteri biztos, aki egyben Borsod megye 3-as számú, ózdi székhelyű választókerületének fideszes országgyűlési képviselője is, kiemelte azt is, hogy 

 a programban segítenek felkészíteni azokat a szakembereket, akik a közeljövőben működtetni tudják a hagyományos fa-, szén- és biomassza-tüzelésű kazánokat. 

Riz Gábor szerint a barnakőszénprogram elindítása is hozzájárul a kabinet egyik kiemelt céljának megvalósításához, segít megteremteni az energetikai ellátás biztonságát, valamint a szociális és köznevelési intézmények költséghatékonyabb működését a kitermelhető szénvagyon hasznosításával, amelyből Magyarország mintegy kétszáz évre elegendő mennyiséggel rendelkezik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.