időjárás 4°C Aranka 2023. február 8.
logo

Gelencsér Ferenc szerint a Momentumot nem lehet külföldről befolyásolni

Kreft-Horváth Márk
Forrás: MTI, Parlamenti plenáris élő közvetítés
2022.11.21. 15:37 2022.11.21. 15:48
Gelencsér Ferenc szerint a Momentumot nem lehet külföldről befolyásolni

Gelencsér Ferenc (Momentum) pártja múlt heti kárpátaljai és kijevi látogatásáról számolt be mai napirend előtti felszólalásában az Országgyűlés mai ülésnapján. A pártelnök azt sugalmazta, hogy Orbán Viktort és a magyar kormányt Oroszország tartja vissza attól, hogy Ukrajnába utazzon. 

Gelencsér szerint a Momentumé volt az első magyar parlamenti delegáció Ukrajnában, 

és rendkívül kínos, hogy egy ellenzéki pártnak kell elvégeznie a kormány feladatát. Lapunk egyébként pont a napokban szedte össze, hogy mely kormánytagok jártak Ukrajnában a háború kezdete óta, ahol megfordult Szijjártó Péter külügyminiszter és Nagy István agrárminiszter is. 

Elmondta, elképesztő pusztítást láttak Kijev környékén, és épeszű ember csak azt kívánhatja, hogy ne eszkalálódjon a háború és minél hamarabb legyen vége. Üdvözölte, hogy Orbán Viktor és a Fidesz–KDNP európai parlamenti frakciói megszavazták az összes szankciót, kezdeményezte, mondja ki a kormány, hogy Oroszország háborús bűnös, és azt is kérte, hogy a kormány küldjön delegációt Kijevbe.

A Momentum elnöke hozzászólásában reagált a kormánypártok egy visszatérő vádjára is, a sok esetben külföldi befolyás alatt álló pártként viselkedő, általa vezetett szervezetről felszólalásában kijelentette: 

Minket senki nem irányíthat külföldről.  

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint új keletű a Momentum aggódása a határon túli magyarokért, hiszen korábban román és szlovák pártokat támogattak a választásokon a romániai vagy szlovákiai magyar pártok helyett. 

Közölte, 

annál világosabban, mint ahogy a magyar kormány és az Országgyűlés tette, nem lehet egyértelműbben állást foglalni az orosz agresszió ellen. Jelezte, Magyarország minden tőle telhetőt megtesz Ukrajna segítése érdekében, az ország egymillió menekültet fogadott be.

A szankciókkal kapcsolatban azt mondta, Magyarország nem fogadja el az olyan szankciós intézkedéseket, amelyek az országnak és a magyar embereknek hátrányosak, károsak, előnytelenek. – A kormány kivételeket harcol ki, és miután ezeket eléri, megszavazza a szankciós döntéseket – magyarázta.

Borítókép: Illusztráció. Gelencsér Ferenc, a Momentum frakcióvezető-helyettese napirend előtt szólal fel az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 4-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)
 

Szócsaták az Országgyűlésben

Nem adták ki a képviselő mentelmi jogát

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.