Gelencsér Ferenc szerint a Momentumot nem lehet külföldről befolyásolni

Kijevi látogatásáról számolt be mai napirend előtti felszólalásában a Momentum elnöke.

Forrás: MTI, Parlamenti plenáris élő közvetítés2022. 11. 21. 15:37
GELENCSÉR Ferenc
Budapest, 2022. július 4. Gelencsér Ferenc, a Momentum frakcióvezető-helyettese napirend előtt szólal fel az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 4-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gelencsér Ferenc (Momentum) pártja múlt heti kárpátaljai és kijevi látogatásáról számolt be mai napirend előtti felszólalásában az Országgyűlés mai ülésnapján. A pártelnök azt sugalmazta, hogy Orbán Viktort és a magyar kormányt Oroszország tartja vissza attól, hogy Ukrajnába utazzon. 

Gelencsér szerint a Momentumé volt az első magyar parlamenti delegáció Ukrajnában, 

és rendkívül kínos, hogy egy ellenzéki pártnak kell elvégeznie a kormány feladatát. Lapunk egyébként pont a napokban szedte össze, hogy mely kormánytagok jártak Ukrajnában a háború kezdete óta, ahol megfordult Szijjártó Péter külügyminiszter és Nagy István agrárminiszter is. 

Elmondta, elképesztő pusztítást láttak Kijev környékén, és épeszű ember csak azt kívánhatja, hogy ne eszkalálódjon a háború és minél hamarabb legyen vége. Üdvözölte, hogy Orbán Viktor és a Fidesz–KDNP európai parlamenti frakciói megszavazták az összes szankciót, kezdeményezte, mondja ki a kormány, hogy Oroszország háborús bűnös, és azt is kérte, hogy a kormány küldjön delegációt Kijevbe.

A Momentum elnöke hozzászólásában reagált a kormánypártok egy visszatérő vádjára is, a sok esetben külföldi befolyás alatt álló pártként viselkedő, általa vezetett szervezetről felszólalásában kijelentette: 

Minket senki nem irányíthat külföldről.  

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint új keletű a Momentum aggódása a határon túli magyarokért, hiszen korábban román és szlovák pártokat támogattak a választásokon a romániai vagy szlovákiai magyar pártok helyett. 

Közölte, 

annál világosabban, mint ahogy a magyar kormány és az Országgyűlés tette, nem lehet egyértelműbben állást foglalni az orosz agresszió ellen. Jelezte, Magyarország minden tőle telhetőt megtesz Ukrajna segítése érdekében, az ország egymillió menekültet fogadott be.

A szankciókkal kapcsolatban azt mondta, Magyarország nem fogadja el az olyan szankciós intézkedéseket, amelyek az országnak és a magyar embereknek hátrányosak, károsak, előnytelenek. – A kormány kivételeket harcol ki, és miután ezeket eléri, megszavazza a szankciós döntéseket – magyarázta.

Borítókép: Illusztráció. Gelencsér Ferenc, a Momentum frakcióvezető-helyettese napirend előtt szólal fel az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 4-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.