Hagyta volna bennégni furgonjában a migránsokat az embercsempész

Minősített emberölés kísérlete és embercsempészés miatt vádat emelt a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség egy embercsempész bűnszervezetnek dolgozó férfi és élettársa ellen. Az embercsempészek műszaki hiba miatt füstölgő furgonjukkal félreálltak, majd az őket igazoltató járőröknek mindvégig tagadva, hogy bárki lenne a raktérben, a férfi szándékosan beletörte a kulcsot a zárba. A rendőrök kiszabadították az akkor már lángoló furgon rakterében elbújtatott migránsokat.

2022. 11. 15. 11:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minősített emberölés kísérlete és embercsempészés miatt emelt vádat egy nemzetközi embercsempész bűnszervezetnek dolgozó magyar férfival és élettársával szemben – közölte ma lapunkkal a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. 

Az elkövetők az egyik szállítás során műszaki hiba miatt füstölgő furgonjukkal félreálltak, majd az őket igazoltató járőröknek mindvégig tagadva, hogy bárki lenne a raktérben, a férfi a kulcsot szándékosan beletörte a zárba, és mindketten közönyösen nézték végig, ahogyan a rendőrök kiszabadították a lángoló furgon rakterében elbújtatott migránsokat.

Az embercsempész szándékosan beletörte a zárba a kulcsot, miközben a furgon már égett (Fotó: ügyészség)

A vádirat szerint a 19 éves budapesti férfi és az élettársa 2021 februárjától szállítóként vettek részt a Szíriából az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon keresztül Szerbiába, majd „sétáltatók” segítségével Magyarországra érkező migránsok Ausztriába csempészését végző bűnszervezet tevékenységében. A bűnözői csoport egyik szervezője és irányítója a férfi egyik gyerekkori ismerőse volt, aki az utasításait telefonon, közösségi alkalmazásokon, a sikeres szállításokért járó összegeket pénzátutalási rendszeren keresztül küldte el a vádlottaknak. Ez utóbbi feltétele az volt, hogy a vádlottak a migránsok beszállását és a végpontra érkezését videóval igazolják. A páros az első hónapban négy fuvar során több mint 40 határsértőt szállított le Kőszeg és Mosonmagyaróvár térségébe, amiért közel 1,5 millió forintot kaptak.

 

2021. március 1-jén hajnalban a vádlottak nyolc szír állampolgárt – köztük egy gyermekkorút – vettek fel Katymár külterületén a bérelt furgon ülések nélküli rakterébe, majd a jármű hátsó ajtaját bezárva az M9-es autópályán Szekszárd felé indultak. Útközben műszaki hiba miatt a kisteherautó motorteréből füst szállt fel, ezért félreálltak, amikor a Tolna megyei járőrök igazoltatták őket.

A férfi vádlott a rendőrök kérdésére többször is határozottan tagadta, hogy lenne bármi a raktérben, sőt közölte, hogy a hátsó ajtók beszorultak és nem nyithatók. Ekkor már erőteljes füst áramlott és lángok jelentek meg a motortérben, ezért a rendőrök felszólították a raktér kulcsának átadására, ő azonban egy határozott mozdulattal beletörte a kulcsot a zárba, számolva azzal, hogy a raktérben ragadt emberek a tűzben életüket vesztik. 

A füst időközben átterjedt az utastérre, a jármű eleje lángolt, beterítette az utasfülkét, a szélvédő szétdurrant. 

A raktérből ekkor kiabálás, dörömbölés hallatszott, ezért a járőrök megpróbálták kézi erővel kifeszíteni az ajtót. Mindkét vádlott szem- és fültanúja volt mindennek, ennek ellenére a szalagkorlátnak támaszkodva közönyösen nézték végig a küzdelmet, sőt, a férfi vádlott ezalatt egy képüzenetet is küldött megbízójuknak az égő autóról.

 

A rendőrök mentették ki az égő furgonból  a bezárt migránnokat (Fotó: ügyészség)

Az ügyészség a férfit aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével, emellett őt és élettársát bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. Az ügyészség a vádiratban letöltendő 14 év fegyház kiszabását indítványozta a férfira, és hat év fegyház kiszabását a nőre, amennyiben az előkészítő ülésen teljes körű beismerő vallomást tesznek és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról.

Mindketten letartóztatásban várják, hogy ügyükben a Kecskeméti Törvényszék döntsön.

Borítókép: a kiégett furgon (Fotó: ügyészség)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.